Dodik vrijeđao i prijetio novinarima, jednom od njih opsovao majku

Radiosarajevo.ba
Dodik vrijeđao i prijetio novinarima, jednom od njih opsovao majku
Kolika je sloboda medija najbolje pokazuje odnos predsjednika RS-a prema novinarima.

Psovke pred kamerama mu nisu nimalo strane, kao ni vrijeđanje novinara i ometanje da obavljaju svoj posao, piše BN TV. 

"Brišite odavde, nosite se do đavola, volio bih da dobiješ pritisak i da ti otkaže srce", to su riječi predsjednika RS-a upućene novinarima. 

Onim novinarima, koji smiju da mu postave direktno pitanje. Uvrede i psovke koje izgovara pokazuju da slobode izražavanja nema. Najbrutalnije uvrede i psovke Milorad Dodik je uputio direktoru BN TV Vladimiru Trišiću. 

Dodik: Ma j*** ti mater!

Trišić: Pa dobro, takav način komunikacije nema smisla, zaista.

Dodik: Šta nema smisla?! Snim'me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. J*** ti majku, je l' ti jasno! Do sad' sam te poštovao, mislio sam da treba bit' korektan. J*** ti mater, imam dvije godine, j*** ti majku! Zdravo!’’ - rekao je Milorad Dodik, direktoru BN TV Vladimiru Trišiću u novembru 2012 godine. 

Milorad Dodik je nakon toga prema novinarima BN TV imao odnos, blago rečeno, lične prirode. Nije propuštao prilike da napadne ili izvrijeđa novinare ove medijske kuće. 

‘’Bježi odavde, nosi taj mikrofon’’, rekao je Milorad Dodik novinarki BN TV Ljiljani Faladžić - Jekić u maju 2014.  godine.

Slično je prošla i novinarka Slađana Jašarević. 

‘’Nisam ti ja čovjek za tebe"  - poručio je Milorad Dodik Slađani Jašarević u martu 2014. godine. 

Predsjednik RS u svom stilu vrlo često je napadao BN TV. 

‘’BN neprijateljska televizija’’ – rekao je Dodik. 

Da tako misli, pokazuje i danas. Na naše pitanje od prije nekoliko dana da li je policija kako treba odradila posao u slučaju smrti Davida Dragičevića, predsjednik RS je imao spreman odgovor. U svom stilu. 

‘’BN TV je medijsko smeće, jedna fabrika laži’’ – poručio je Dodik.

Ne samo novinari BN TV kojima je duže vrijeme bio zabranjen ulazak u Palatu RS, već  i svi oni novinari  koji su slobodni i spremni da pitaju i ono što Milorad Dodik ne želi da čuje – etiketirani su kao lažovi i osobe sa malim mozgom. 

‘’Ja ne mogu da vjerujem da neki od vas imaju ptičiji mozak’’ – poruka je predsjednika RS-a novinarima. 

Ni prema novinarima u Sarajevu nije imao pardona.

Vidno iznerviran brojnim pitanjima o atentatu Gavrila Principa, odnosno obilježavanju 1. svjetskog rata, sukobima Srbije i BiH, Dodik je na kraju odgovorio: 

‘’Nosite se dođavola’’.

Milorad Dodik bio je nezadovoljan i pisanjem novinarke Ljiljane Kovačević. Posebno njemim tekstovima o malverzacijama prilikom izgradnje zgrade RS. Odlučio je da se zbog toga s njom razračuna - na vrlo neprimjeren način. 

‘’Brišite odavde, nemate ovdje šta da tražite, brišite’’ - rekao je predsjednik RS, novinarki Bete Ljiljani Kovačević u junu 2012. godine. 

Ljiljani Kovačević i danas je uskraćena akreditacija za ulazak u Palatu RS. I to je još jedan od poteza predsjednika RS kojim je jasno stavio do znanja kako će se provesti svi oni koji nisu na liniji vlasti. 

‘’Milorad Dodik po sili zakona od oktobra neće biti u Palati RS. Ja u Palatu ne mogu da uđem od 2012. godine. Nadam se kad neko drugi dođe, da ću moći da pratim pres konferencije tamo. Valjda će ta neka druga osoba, bez obrzira da li će biti predstavnik SNSDi ili opozicije koja dođe na njegovo mjesto shvatiti da institucija ne pripada jednoj čovjeku, već svim građanima ovog entiteta’’ - kaže Ljiljana Kovačević.

Na meti Dodikovih verbalnih napada često se nalazila i novinarka sarajevskog Oslobođenja Gordana Katana. 

‘’Samo da znate otkazao sam vaše novine u institucijama RS. Niko to više ne čita, pišite šta hoćete’’ – poručio je Dodik, Gordani Katani. 

Paradokalsno je da predsjednik RS čestita Međunarodni dan slobode medija, jer tu slobodu često osporava.  Zato su press konferencije I nezgodna pitanja postavljena Miloradu Dodiku za one medije koji nisu pod kontrolom vlasti, postali događaji s neizvjesnim ishodom. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije