Dodik nakon Schmidtove izmjene Krivičnog zakona: "RS ovo neće primijeniti, ovo je kriminal"

12
Radiosarajevo.ba
Dodik nakon Schmidtove izmjene Krivičnog zakona: "RS ovo neće primijeniti, ovo je kriminal"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer, 20. aprila, upotrijebio je svoje bonske ovlasti kako bi izmijenio Ustav FBiH te omogućio formiranje Vlade FBiH, koja, u istom mandatu, radi već osam godina.

No, uz to, izmijenio je i dijelove Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i to tako što je uveo novo krivično djelo 'podmićivanje' u smislu političke korupcije.

Dakako, nismo dugo čekali na novi 'krik' samoproglašenog vožda iz Laktaša i šefa Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS. Podsjetimo kako su Dodik i njegova partija žestoko optuženi za izborno manipuliranje koji su doveli do njegove pobjede na proteklim općim izborima, koji su održani 2. oktobra 2022. godine.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Stav RS-a je jasan i poznat. Odluka Christiana Schmidta, kojom se navodno nameće dopuna Krivičnog zakonika, neće biti objavljena u 'Službenom glasniku' i neće se primjenjivati u RS-u", naveo je.

Potom je, poput političkog papagaja, ponovio kako "Schmidt nije visoki predstavnik jer nema mandat potvrđen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija".

"Njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo. Ovo je kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet", zaključio je Dodik na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije