Milorad Dodik najavio zatvor za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS

5
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik najavio zatvor za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da se ovaj bh. entitet bori za ostvarivanje svog ustavnog položaja i protiv degradacije u odlučivanju, ranije visokog predstavnika, a sada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je najveću grešku u pogledu Ustavnog suda BiH napravila je Narodna skupština RS izborom sudije u taj sud Miodraga Simovića koji je, prema Dodikovim riječima, "učestvovao u odlukama koje su bile na štetu Republike Srpske".

“Donosi odluku Ustavni sud eventualno neku i kaže sud u Trebinju ili sud u Istočnom Sarajevu će da vrati na novi postupak, onog trenutka kad neki sudija to vrati istog trenutka ćemo doći u Narodnu skupštinu RS i ukinut ćemo taj sud pa će ostati bez budžetskih sredstava”, kazao je Milorad Dodik, koji je najavio i izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisane zatvorske kazne od najmanje godinu “za svakog onog koji prekrši ovaj zakon”.

Optužbe na račun akcijske zvijezde: "Kasni na snimanje i po osam sati"

Optužbe na račun akcijske zvijezde: "Kasni na snimanje i po osam sati"

Govoreći o imovini, on je ponovio da je to riješeno pitanje, te da je "imovina već uknjižena na Republiku Srpsku".

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna do podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije