Dodik: Na sjednici Predsjedništva BiH zatražit ću minut šutnje za Krajišnika

4
Radiosarajevo.ba
Dodik: Na sjednici Predsjedništva BiH zatražit ću minut šutnje za Krajišnika
Foto: RAS Srbija / Dodik na komemoraciji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da će na sjednici Predsjedništva BiH zatražiti minutu šutnje povodom smrti ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Dodik je istakao da bi na Palama po Krajišniku trebalo da bude imenovana jedna od ulica, kao i neka od ustanova u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

"RS se ne smije odreći svojih utemeljivača, a jedan od njih je Momčilo Krajišnik", rekao je Dodik na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

On je ponovio da historijska uloga Krajišnika ne smije da bude zaboravljena. 

Krajišnik je preminuo jučer u Banjoj Luci od posljedica COVID-19 na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta. 

Podsjećamo, Krajišnik je bio i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998. 

Uhvaćen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. 

Potom biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini. 

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora. 

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora. 

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne. 

Rođen je 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije