Dodik: Međunarodna zajednica učinila sve da razvali dejtonski sporazum

Fena
Dodik: Međunarodna zajednica učinila sve da razvali dejtonski sporazum
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Božićni prijem člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na božićnom prijemu, koji je u Sarajevu upriličio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, rekao da Bosna i Hercegovina ima potencijal da uvažava različite vjere.

“Ali, ipak sve je ovo u sjenci činjenice da našoj pravoslavnoj crkvi ništa nije vraćeno i da su objekti koji su milionske vrijednosti zadržavaju na federalnoj i kantonalnoj vlasti koje ništa ne čine. U centru Sarajeva je uzurpirana velika imovina i u tom pogledu ni međunarodna zajednica nije ništa činila. To je sprega međunarodnih faktora i vlasti u Federaciji i kantonu da se ta imovina ne vrati”, istakao je Dodik.

Ovom prilikom novinarima je dao komentar u vezi Dejtonskog mirovnog sporazuma navodeći da je međunarodna zajednica putem visokog predstavnika učinila sve da "razvali" taj sporazum.

“Pribavljena su lažna ovlaštenja koja se zovu bonska. Na bazi tadašnjih ocjena rečeno je da je to nezakonito te je Dejtonski sporazum u većem obimu degradiran. U zabludi su oni koji misle da bi eventualno stavljanje na dnevni red na nekom međunarodnom forumu značilo da će biti ispoštovani njihovi ciljevi. Dakle, ukoliko se taj posao stavi na međunarodnu zajednicu mislim da je to smrtna presuda BiH”, rekao je Dodik.

Također, ovo pitanje je na božićnom prijemu komentirao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko navodeći da bi do promjene Dejtonskog ustava došlo da imamo odluku „Sejdić – Finci“.

“To bi značilo da bi u budućnosti svi građani u Bosni i Hercegovini imali mogućnost da se kandiduju za Dom naroda i Predsjedništvo BiH”, poručio je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije