Dodik: Lakše se sa SDA dogovarati nego s Trojkom, a evo koje je naše rješenje za krizu u Bosni

12
L. R.
Dodik: Lakše se sa SDA dogovarati nego s Trojkom, a evo koje je naše rješenje za krizu u Bosni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, danas, 12. jula, održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu, u sjedištu entitetske vlade.

Njegovo obraćanje desilo se nakon sastanka, koji je jutros održan u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu, kojem su prisustvovali šefom ove delegacije Johann Sattler, direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, federalni premijer Nermin Nikšić, šef HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, te prvi čovjek Predstavničkog doma državne skupštine Denis Zvizdić.

"Ovo je bio već jedan od viđenih sastanaka. Oni nešto dolaze, nešto traže izlaze, neka trivijalna i nedovoljna rješenja", počeo je Dodik izlaganje, standardno u svom (nepreciznom, punom poštapalica) stilu.

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Više puta tokom pressa istakao je kako su oni jedini došli na sastanak s prijedlogom za "deeskalaciju krize u Bosni i Hercegovini". 

"Mi smo spremni, dajte nam paket, a naši su uslovi - da se potvrdi ustavno uređenje države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da odu stranci iz Ustavnog suda", ponavljao je Dodik i danas.

Standardno, poručio je kako su on i RS za ulazak naše zemlje u EU, te je otkrio kako je na sastanku dogovoreno da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge kako da "da se situacija deeskalira".

Inzko: Tužilaštvo BiH je zakazalo. Dario Kordić je ratni zločinac, bez obzira na odležanu kaznu

Inzko: Tužilaštvo BiH je zakazalo. Dario Kordić je ratni zločinac, bez obzira na odležanu kaznu

"Naravno da BiH treba očuvati teritorijalni integritet, to niko ne osporava, pa ni naša strana. Ali, ovdje je skoro 30 godina nakon rata osnovno i najvažnije pitanje - 'šta kažu stranci'. BiH nema suverenost, nešto, kao, ovo, nešto nešto", nabrajao je šef SNSD-a, pa dodao:

"EU želi da ojača evropski put. Mi želimo da budemo primljeni u EU i ne bismo trebali da propustimo priliku, da dobijemo taj status. Predložili smo smo da deeskaliramo krizu tako da se popuni Vijeće ministara da to pitanje riješimo, pa ne želimo ni mi krizu u imenovanju Vijeća."

Podvukao je kako će poništiti sve odluke koje je Narodna skupština entiteta RS donijela proteklih dana - od ustavnog suda do visokog predstavnika, ako odu stranci iz Ustavnog suda BiH.

"To je moguće samo na taj način. Ako nema rješenja za Ustavni sud, nema ni drugih rješenja", rekao je.

Sramotno: Na putu do Srebrenice postavljen bilbord jedinici koja je učestvovala u genocidu

Sramotno: Na putu do Srebrenice postavljen bilbord jedinici koja je učestvovala u genocidu

Potom je dodao (a ponovio je to još jednom), kako bi neke stvari lakše riješio sa SDA, nego s Trojkom: "SDA je bila pristala na neka rješenja, a s ovom Trojkom se ne može razgovarati."

A, onda je još istaknuo kako "neće biti nikakvog rata, ali mi vidimo da postoji snažan pritisak te vrste": "To neće mijenjati naše odluke - naše mjere su uvijek mjere reakcije, a ne akcije. Predlažem da se vratimo na početne postavke. Neka se poništi odluka Ustavnog suda, sve ono što je lažni visoki predstavnik donio, a mi ćemo sve staviti van snage. Ako se to ne desi, onda je licemjerno optuživati nas za 'eskaliranje'. Hoćete rješenje? Vratite ovo sve na početak, neka se poništi sve kako zna i umije."

Dakako, nije propustio priliku da vrijeđa visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i američkog ambasadora u našoj zemlji Michaela Murphyja. Čak je i priznao kako mu je "dosadilo da to govori": "Pored lažnog visokog predstavnika, sada imamo i lažnog američkog ambasadora. Koju kog balegu podigneš, on je tamo. On drži neka predavanja, kako da se ponašamo...on se zamislio da je neki veliki igrač, da može šta hoće, i stalno nameće neku svoju agendu."

Pa onda je opet pričao neistine kako "postoji imovina entiteta, a ne postoji državna imovina", te je kazao kako entitet RS neće prihvatiti nikakvo rješenje nekih stranih stručnjaka o imovini, "nećemo da nam to neko servira". 

Brkić iz Vilniusa: NATO zabrinut zbog retorike slabljenja institucija BiH i secesionističke politike

Brkić iz Vilniusa: NATO zabrinut zbog retorike slabljenja institucija BiH i secesionističke politike

"To je već riješeno Ustavom, niti ćemo prihvatiti, niti će nametnuti. BiH nije Sarajevo, ni Mostar, ni Banja Luka, već sve to, a RS ne provodi mjere secesije, to je laž. RS smatra da ukoliko BiH pokaže održivost, i tad je moguća vrsta kretanja, ali BiH ne može ništa", stava je šef manjeg entiteta u Bosni, koji poručuje: "Ako hoćete deeskalaciju - povucite sve na početni nivo, prije odluka Ustavnog suda, mi ćemo povući sve. Ako nećete, ostaje sve na snazi, pa ćemo se odmjeravati.

"Nećemo objaviti ništa šta predlaže visoki lažni predstavnik. Ako predloži nešto što bi nama koristilo, e nećemo ni to objaviti. Pazite, ovo može samo jačati suverenitet BiH - izgleda da ga više branimo mi, nego ovi drugi. Nije BiH ni naša ljubav, ni naša želja, ali mi razumijemo da je međunaordni faktor zalegao iza onog što se zove 'dejtonsko rješenje'", pričao je danas Milorad Dodik.

Na pitanje o eventualnoj smjeni i slični, Dodik je kazao da predsjednika bira narod i da je pred NSRS položio zakletvu: "Predsjednik RS može biti uklonjen jedino tako da se organizira referendum. Ako bi se neko junačio, neka proba. Ne prijetim, ne, ne, samo neka proba - niko neće ispaliti metak da zaštiti predsjednika RS - a javnosti u Federaciji predlažem da sjednu i razgovaraju i da smanje doživljaj - RS nećete poraziti, RS će izaći još jača iz ovoga."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije