Dodik: Izetbegović prijeti ratom, ali kako i s kojom vojskom će napasti RS

Radiosarajevo.ba
Dodik: Izetbegović prijeti ratom, ali kako i s kojom vojskom će napasti RS
Foto: EPA / Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odlučno braniti RS, te poručio članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ne kalkulira ni sa kakvim računicama jer bi mogao sigurnosno ili politički ugroziti RS.

Dodik je rekao da Izetbegović prijeti ratom, a njega optužuje da ugrožava sigurnost.

"Šta Izetbegović može da uradi? Kako da napadne Republiku Srpsku? Šta da, recimo, dođemo u tu ekstremnu situaciju? Kako bi on to uradio? Sa kojom vojskom?", upitao je Dodik.

On je naveo da u Oružanim snagama BiH ima Bošnjaka, ali da nije siguran da bi svi bili dio Izetbegovićeve političke odluke. Dodik je istaknuo da RS ima svoju policiju koja je spremna da je brani, te dodao da nije nepoznato da Republika Srpska jača policiju, ali iz želje da se bori protiv terorizma.

"Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Republika Srpska manifestovala silu 9. januara. Zamislite gluposti?! Naravno da onda nije daleko od toga da Izetbegović kaže da Dodik ili Srpska ugrožava sigurnost", izjavio je Dodik večeras za RTRS.

Predsjednik RS-a kaže da Izetbegović napada Srbiju i Srbe, jer je u silaznoj političkoj liniji i napad na Srbe mu izgleda kao dobra varijanta da bi vratio poljuljano povjerenje. Dodik je istaknuo da je Izetbegović "uljuljkan Srbima izdajnicima" iz zajedničkih institucija BiH, te da vjeruje onima koji izmišljaju priče o paravojnim organizacijama u RS-u.

"U isto vrijeme pod njegovom ingerencijom se u Federaciji BiH (FBiH) nalaze egzaktne jedinice koje se paravojno organizuju. Znamo da je Izetbegović pokrovitelj toga, da se mnoga lovačka društva u FBiH pripremaju za brzu transformaciju za ne daj Bože", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da je priča o navodnoj upitnoj sigurnosti smišljena s namjerom da bude eliminisan prije izbora, odnosno da se ne bi kandidovao i bio izabran. Dodao je da niko nije protiv poboljšanja odnosa između Srba i Bošnjaka, ali da ti odnosi moraju biti bazirani na određenim standardima i neupitnim činjenicama.

"Republika Srpska je neupitna. Nikakav razgovor sa Bošnjacima ili bilo kim ne može da se desi ukoliko je zahtjev umanjenje snage Srpske. Samo možemo razgovarati o jačanju snage Republike Srpske", poručio je Dodik.

On je naglasio da je za RS prihvatljiva BiH onakva kakva je napisana u Dejtonskom sporazumu, odnosno da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne onakva kakvom je vidi Izetbegović i dio međunarodne zajednice.

"Naša politika je politika revizije svih nametnutih odluka visokog predstavnika da bi se doveli u poziciju da tri naroda i dva entiteta razgovaraju u BiH. Svako drugo nametanje, očekivanja, posebno njegove budalaštine u vezi sa prijetnjom ratom su dokaz čovjeka koji nema nikakvo rješenje", istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije