Savez za promjene: Poskupljenje goriva povećava troškove za 150 KM mjesečno

Anadolija
Savez za promjene: Poskupljenje goriva povećava troškove za 150 KM mjesečno
Predstavnici stranaka koje čine Savez za promjene danas su poručili da će poskupljenje goriva uvećati potrošačku korpu četveročlane porodice za najmanje 150 KM mjesečno.

Slaviša Raković, šef Sektora za finansije SDS-a, Jelena Trivić, šef Ekonomskog savjeta PDP-a, i Nikola Kužet, međunarodni sekretar NDP-a, danas su na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakli da se nakon današnjeg poskupljenja goriva očekuje poskupljenje i svega ostalog. Predstavnici Saveza za promjene rekli su da se od sredstava od akciza neće graditi autoputevi, nego će se otplaćivati krediti i krpiti budžeti.

"Ljudi koji se bave politikom i kunu se da rade u ime naroda i za narod smislili su novi način kako da uvećaju budžetske prihode i da nastave s rastrošnim životom i trošenjem. Prodali su priču da je set akciznih zakona ustvari dio ukupne reformske agende, puta ka Europi i sveopćem ekonomskom napretku", rekao je Raković i dodao da nije istina da je to urađeno u interesu građana, jer da je to slučaj SNSD, SDA i HDZ bi promijenili način servisiranja inostranog duga.

Istaknuo je da građani autoputeve mogu gledati na nivou gradnje 10 kilometara godišnje kao i do sada, jer je "i do sada bilo para, ali sposobnosti za gradnju i projektovanje nije bilo".

"Zbog SNSD, SDA i HDZ svi ćemo živjeti skuplje. Gorivo je poskupilo za oko 10 posto, možemo očekivati u narednih nekoliko mjeseci da sve drugo poskupi za taj iznos. Za jednu četveročlanu porodicu to znači 150 do 180 KM mjesečno", rekla je Jelena Trivić i dodala da su zato bili protiv toga.

Naglasila je da plate neće biti povećane, jer je ovo dodatni trošak i za privredu.

"Ovo je potpuno promašeni ekonomski koncept. Svima će nam biti samo teže i skuplje", rekla je ona i dodala da SNSD-ova vlast za 12 godina ni jedan namet nije ukinula ili smanjila, već ih je samo povećavala.

Kužet je rekao da su sinoćnji redovi na benzinskim pumpama podsjetili na devedesete godine.

"U redovima nisam vidio poslanike SNSD-a i ministre. Njih ovo poskupljenje ne pogađa jer oni svakako toče gorivo na račun građana RS", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije