TW / Dodik ima prijedlog: RS da obezbijedi svoj dio sredstava za izbore

18. 05. 2022. u 18:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, ali,  to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv.

O ovome se danas oglasio i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je 

"Podržavam održavanje svake sjednice Narodne skupštine na kojoj treba da se pokaže srpsko jedinstvo. Predlažem da Republika Srpska obezbijedi svoj dio sredstava za izbore i da doznači CIK", poručio je Dodik.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija je danas poručila kako nisu zadovoljni samim ishodom sjednice Vijeća ministara.

"Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK BiH o poništenju već provedenih postupaka javnih nabavki, potom slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da, kao uvijek do sada, angažiramo dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još jednom poziva donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine"; navodi se u njihovom saopćenju, između ostalog.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)