Dodik i Džaferović se u Turskoj sastali sa Varhelyem i Pahorom

2
Radiosarajevo.ba
Dodik i Džaferović se u Turskoj sastali sa Varhelyem i Pahorom
Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak u Turskoj

Turska Antalija domaćin je Foruma diplomatije, a čast da predstavljaju našu zemlju imaju članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH i komesar Várhely razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu Bosne i Hercegovine na marginama Antalijskog diplomatskog foruma u Antaliji.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, i modalitetima za unapređenje rada i funkcionisanja svih nivoa vlasti u cilju što skorijeg sticanja kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost za intenziviranje aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine, koji je u interesu svih njenih građana.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na reformama, koje su neophodne za dobijanje kandidatskog statusa.

Konkretni koraci i progres na evropskom putu u interesu je Bosne i Hercegovine, regije kao i Evropske unije, zaključeno je prilikom susreta.

Osim sa Varhelyjem, Dodik i Džaferović su se sastali i sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili predsjedniku Slovenije na ličnom angažmanu i inicijativi da se ubrzaju procesi ka sticanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Pahor je i ovom prilikom podržao evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i proces proširenja Evropske unije. Ponovio je podršku ubrzanom pristupu regije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, sa posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

Tema razgovora je bila i aktuelna politička situacija na regionalnom i globalnom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije