Prve dame RS-a pozvane u SAD na inauguraciju Donalda Trumpa

Fena
Prve dame RS-a pozvane u SAD na inauguraciju Donalda Trumpa
/ Željka Cvijanović i Snježana Dodik
Supruga predsjednika Republike Srpske Snježana Dodik odazvala se pozivu da prisustvuje svečanoj inauguraciji novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa

Ovo se navodi u saopćenju iz kabineta entitetskog predsjednika, koji je od 17. januara pod sankcijama SAD-a.

"Gospođa Dodik će inauguraciji prisustvovati s delegacijom Republike Srpske, a troškove njenog putovanja i boravka u SAD-u u potpunosti snosi ona", stoji u saopćenju.

Iz Vlade RS-a je također saopćeno da premijerka RS-a Željka Cvijanović službeno boravi u Washingtonu gdje će prisustvovati, kako je saopćeno iz entitetske vlade, "inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te pratećim događajima u okviru inauguralne svečanosti".

Kabinet predsjednice Vlade RS-a demantira dezinformacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, a prema kojima je prisustvo premijerke Željke Cvijanović inauguraciji novog predsjednika SAD-a realizirano u okviru “ekskluzivnog predsjedničkog paketa”, čija vrijednost iznosi 45.000 američkih dolara.

"Troškovi boravka predsjednice Cvijanović u SAD ovom prilikom identični su uobičajenim troškovima predsjednice Vlade pri službenom boravku u ovoj zemlji, naprimjer, za potrebe održavanja sastanaka s međunarodnim finansijskim institucijama, te podrazumijevaju troškove avionske karte i hotelskog smještaja", stoji u saopćenju iz entitetske vlade.

Kako se tvrdi, prisustvo Cvijanović "inauguraciji novog američkog predsjednika od ključnog je značaja za Vladu i RS u cjelini, te pojedine zlonamjerne i tendenciozne dezinformacije ni na koji način to ne mogu umanjiti, posebno imajući u vidu da je predsjednica Cvijanović jedna od rijetkih zvaničnika iz regiona koji prisustvuju ovom događaju".

Za razliku od drugih zemalja, američka praksa je takva da na inauguraciji predsjednika SAD-a prisustvuju samo ambasadori zemalja koje imaju predstavništva u Americi, ali ne i delegacije i druge visoke zvanice, poput predsjednika i premijera. Na Trumpovu inauguraciju samo su pozvani predsjednik Meksika i premijer Kanade. Tako da je vjerovatno da će pozvane dame prisustvovati nekom od popratnih događaja.

Sjedinjene Američke Države su 17. januara uvele sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, je blokiran. Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma, naveli su ranije iz Ambasade SAD-a.

Ranije je tražio američku vizu da bi, kako je navodio, prisustvovao svečanostima tokom današnje inauguracije predsjednika SAD-a, ali  je nije dobio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije