Dodik 1996.: Mladić kaže da voli srpski narod, đavola on voli

Radiosarajevo.ba
Dodik 1996.: Mladić kaže da voli srpski narod, đavola on voli
/ Foto: Anadolija

Nekoliko godina nakon rata, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, koji je osuđen na doživotnu robiju, za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije bio heroj i patriota, već kukavica zbog kojeg ispašta narod koji živi u Republici Srpskoj i Srbiji, prenosi RTVBN.

"Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli", rekao je Dodik neposredno nakon završetka rata u intervjuu za RTS. 



Predsjednik SNSD-a Mladića nije branio ni 2007. godine. U jednom od intervjua Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu. 

"Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud", rekao je Dodik 1996. godine.

Međutim, kasnije je predsjednik Dodik promijenio retoriku, na osnovu čega je dobio nekoliko izbora i fotelja. Dvije decenije poslije, predsjednik RS Milorad Dodik poručuje da general Mladić ostaje heroj srpskog naroda i da je presudom mit o njemu kao heroju samo ojačan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije