Dobro nam došli: Američki studenti odabrali BiH za prvu zemlju koju će posjetiti van SAD-a

0
Radiosarajevo.ba
Dobro nam došli: Američki studenti odabrali BiH za prvu zemlju koju će posjetiti van SAD-a
Foto: BHeart / Američki studenti oduševljeni Bosnom i Hercegovinom

BHeart Fondacija iz Washingtona je ovih dana u Bosnu i Hercegovinu (BiH) dovela grupu američkih studenata i članova upravnog odbora organizacije Diplomatic Perspective, također iz Washingtona. 

Misija ove organizacije je osposobiti mlade Afro-Amerikance iz vašingtonske regije za karijere u diplomaciji i međunarodnim odnosima te, kako je saopćeno, napraviti mostove s drugim ljudima i kulturama. Interesantno je da studenti koji borave u BiH u okviru desetodnevnog studijskog programa, koje organizuje BHeart uz pomoć agencije Green Visions, nikada nisu bili van Sjedinjenih Američkih Država, tako da će ovo za njih biti prvo iskustvo boravka u stranoj zemlji.

Osim posjete Uredu gradonačelnice Benjamine Karić, američki studenti su razgovarali i s dekanom Fakulteta političkih nauka Seadom Turčalom, zatim Tarikom Samarahom, osnivačem Galerije Srebrenica, Asjom Krsmanović iz Sarajevskog filmskog festivala, mladima iz organizacije Munja, predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država...

Vojin Mijatović: "Ovaj put neću biti kandidat na izborima"

Vojin Mijatović: "Ovaj put neću biti kandidat na izborima"

Kako je saopćeno iz Fondacija, gostoprimljivost svih njihovih sagovornika i Sarajlija ih se izrazito osvojila, pa su na kraju boravka u Sarajevu zamolili da obavezno posjete česmu pokraj Gazi Husref-begove džamije i da se napiju vode jer su čuli legendu da to garantuje da će se u Sarajevo nekad vratiti.

Nakon Sarajeva, grupa nastavlja putovanje boravkom na Bjelašnici gdje će planinariti i volontirati, a onda slijedi rafting na Neretvi, Mostar, Blagaj i kajak na Trebižatu. Program završava u susjednoj Hrvatskoj, u Dubrovniku, odakle se vraćaju za Ameriku.  

Inače, BHeart Fondacija iz Washingtona, koja se fokusira na obrazovne projekte i promociju BiH, specijalizira se za studijsko-rekreativna putovanja u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije