Sportsko putovanje Maka: Od prvih zaveslaja u Washingtonu D.C. do reprezentacije BiH

0
Radiosarajevo.ba
Sportsko putovanje Maka: Od prvih zaveslaja u Washingtonu D.C. do reprezentacije BiH
Foto: Privatni album / Mak Edvin Nurkić Kačapor

Sa nepune tri godine, kada sam isplivao svojih prvih 25 yardi na leđima, počelo je moje sportsko putovanje i druženje sa američkom plivačkom familijom.

Prve zaveslaje do završetka srednje škole Mak Edvin Nurkić Kačapor (plivački nadimak: Mackey) proveo je u Washingtonu, DC, natječući se na ljetnim, lokalnim, regionalnim, i kasnije državnim natjecanjima.

Košarkaš među plivačima, kako su ga njegovi treneri zvali, sa svojih 2.03 metra visine i rasponom ruku od 2.11 metara, privukao je pažnju najveće svjetske plivačke akademije, Univerziteta u Texasu.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

No, nakon posjeta i pregovora s Harvardom, Princeton i Brown Univerzitetima, sa 17 godina odlučio je povjerenje za svoju plivačku i obrazovnu karijeru dati Yale-u. U maju je s odličnim uspjehom završio svoju prvu godinu studija te na plivačkom mitingu na MIT-u u Bostonu isplivao svoje najbolje vrijeme na 200m leđno od 02:05:77.

Upravo ovaj vikend u Banjoj Luci učestvovao je na prvenstvu Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, kao dio priprema u 50-metarskim bazenima za natjecanja u Evropi i u SAD-u, Irvine, California krajem jula 2024. godine.

Mak je sa napunjenih 18 godina trebao donijeti odluku pod kojom zastavom će nastupati na međunarodnim plivačkim natjecanjima. Plava i žuta su i Makove boje, a nakon razgovora sa vodstvom PS BiH, PK Bosna je postala dio njegove plivačke porodice.

Mak Edvin Nurkić Kačapor
Foto: Privatni album: Mak Edvin Nurkić Kačapor

Krajem naredne sedmice pridružuje mu se i njegov trener sa Yale Univerziteta Kyle Schack.

Sljedeći miting je Evropsko seniorsko prvenstvo u Beogradu od 17. do 23. juna 2024. godine, gdje će Mak biti dio tima Bosne i Hercegovine.

“Moja plivačka karijera bogatija je i za prijateljstva koja sam stekao u proteklih 15 dana u Sarajevu i Banjoj Luci. Motiviran sam iskrenom podrškom koju dobivam na svakom koraku od plivača i trenera”, kaže Mak Edvin Nurkić Kačapor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije