Dobri odnosi dvije zemlje: Zvizdić i Jusko primili zamjenika kineskog ministra

Radiosarajevo.ba
Dobri odnosi dvije zemlje: Zvizdić i Jusko primili zamjenika kineskog ministra
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhanga Jianguoa.

Složili su se da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da bilježe stalni napredak. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost kineskom premijeru na velikom trudu u realiziranju projekata kroz samite 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio značaj održavanja sutrašnje Treće konferencije inovacija i tehnologija UNLIMITED – NR Kina – zemlje centralne i istočne Evrope.

Izrazio je uvjerenje da će susreti na ovoj značajnoj konferenciji doprinijeti jačanju privredne i poslovne saradnje. Istaknuo je i značaj razvoja cestovne, energetske i digitalne infrastrukture i rekao da u tom smislu Bosna i Hercegovina vidi NR Kinu kao istinskog partnera.

Razgovarali su i o saradnji u oblasti nauke i tehnologija, te prenosu znanja i vještina.

Predsjedavajući Zvizdić i zamjenik ministra Jianguoa su istaknuli važnost nedavnog uspostavljanja bezviznog režima za građane BiH i NR Kine i složili se da će ovaj Sporazum povećati interes kineskih malih i srednjih preduzeća za investiranje u BiH.

"Postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje i za povećanje izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište. Siguran sam da bi ukupan nivo vanjskotrgovinske razmjene u narednom periodu mogao biti puno veći", rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije