Ambasadorica Chen Bo: Ukidanje viza najveći je uspjeh u odnosima Kine i BiH

Anadolija
Ambasadorica Chen Bo: Ukidanje viza najveći je uspjeh u odnosima Kine i BiH
Radiosarajevo.ba / U Sarajevu je večeras održano svečano obilježavanje 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine
U Sarajevu je večeras održano svečano obilježavanje 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo tim povodom okupljene je podsjetila na veliki ekonomski napredak koji je njena zemlja ostvarila prethodnih decenija.

"Godinu 2018. obilježavamo kao 40 godina reformi i otvaranja Kine. Prije 40 godina nismo imali ni autoputa, a danas dužina autoputa u Kini iznosi 136 hiljada kilometara. Prije 40 godina mnogi Kinezi nisu imali priliku da putuju vozom, a danas ukupna kilometraža brzog puta iznosi 25 hiljada kilometara i to je više od 60 posto cjelokupne svjetske kilometraža brzog puta. U proteklih 40 godina više od 700 miliona Kineza je izbavljeno iz siromaštva. Udio kineskog BDP-a u svjetskoj ekonomiji je povećan sa 2,7 na 15 posto. Kina je postala druga svjetska ekonomija. Ponosni smo na svoja dostignuća", rekla je ambasadorica.

Istakla je kako se svijet danas nalazi na raskrsnici, dodajući da se mora opredijeliti da li će nastaviti s "otvaranjem" ili na "povratak na zatvaranje".

"Kina doprinosi svjetskom ekonomskom rastu 30 posto i zbog toga smo svjesni da naš rast nije važan samo sa kineski interes nego i na svjetski razvoj. Mi težimo zajedničkom razvoju. Prije 5 godina kineski predsjednik Xi Jinping je predložio 'Pojas i put'. Više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući BiH, već je potpisalo dokument o saradnji. Danas se rezultati te inicijative mogu vidjeti na svakom koraku u svijetu", kazala je Chen, dodajući da je "Pojas i put" otvorena paltforma.

Napomenula je i da je, uprkos protekcionističkim preprekama, ekonomija njene zemlje u prvoj polovini ove godine zabilježila rasla za 6,8 posto.

"Duboko vjerujemo da su saradnja i zajednička pobjeda jedini pravi put za naš svijet. U proteklih 12 mjeseci odnosi između Kine i BiH su zabilježili veliki napredak. Najznačajniji događaj je bio stupanje na snagu sporazuma o međusobnom ukidanju viza. U prvoj polovini ove godine Kina je postala peta zemlja po broju turista u BiH", kazala je ambasadorica.

Svečanosti obilježavanja 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik glavnog grada BiH Abdulah Skaka i druge zvanice iz političkog i javnog života BiH te dipilomatskog kora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije