Dobre vijesti: U Goraždu 21 testirana osoba negativna na koronavirus

Fena
Dobre vijesti: U Goraždu 21 testirana osoba negativna na koronavirus

Na području Bosanskopodrinjskog (BPK) kantona Goražde nema novih oboljelih od COVID-19, potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva dr Medina Bičo, epidemiolog.

Potvrdila je da su rezultati testova 21 osobe koje su jučer testirane na kortonavirus negativni.

"To su dobre vijesti. Napravili smo veći broj testiranja osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa novozaraženom osobom i na sreću rezultati su negativni. Do sada smo na području BPK Goražde testirali ukupno 48 osoba, od kojih je pet pozitivno na koronavirus", naglasila je dr. Bičo.

Dodala je da je povećan i broj osoba koje su u samoizolaciji.

"Pod zdravstvenim nadzorom je 148 osoba, od čega je 86 osoba sa kompletnim porodicama koje su imale kontakt sa kompanijom Ginex, i među njima je značajan broj onih koje su testirane. Testiranje će biti nastavljeno kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu, gdje budemo imali sumnje",  istakla je dr. Bičo.

Napomenula je da, bez obzira na negativan nalaz, testirane osobe trebaju ispoštovati kućnu izolaciju

"Očito je to i do sada dalo rezultate, od 19. marta, jer smo značajno uspjeli spriječiti transmisiju virusa. Bitno je da se pridržavamo svih uputa i naredbi kako bi epidemiološku situaciju imali pod kontrolom", naglasila je ona.

Federalni štab civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde danas je dopremio 300 testova za koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije