U Goraždu potvrđen peti slučaj zaraze koronavirusom

Fena
U Goraždu potvrđen peti slučaj zaraze koronavirusom
Screenshot / Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potvrđen je peti slučaj zaraze koronavirusom.

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK i epidemiologinja dr. Medina Bičo pojašnjava da je od posljednjih deset testiranih osoba devet negativno, dok je jedna osoba pozitivna.

"Jučer smo radili deset novih testiranja osoba koje su epidemiološki povezane sa firmom Ginex. Potvrđen je jedan slučaj, a radi se o osobi koja je 12. i 13. marta bila u kontaktu sa prvozaraženom osobom. Nisu imali posebno blizak kontakt tako da smo i mi iznenađeni ovim pozitivnim rezultatom", pojasnila je Bičo.

Dodala je da je osoba kod koje je potvrđena infekcija koronavirusom, već od ranije u izolaciji.

"Osoba je u izolaciji od 19. marta, nakon što je potvrđen prvi pozitivni slučaj od kada su svi uposlenici Ginexa u kućnoj izolaciji, s tim da smo bliskim kontaktima izdali rješenja. Međutim, broj tih rješenja od danas će biti proširen na znatan broj osoba, s obzirom da su bili u kontaktu s posljednjim potvrđenim slučajem", naglasila je dr. Bičo

Nova testiranja najavila je u toku dana, navodeći da su utvrdili već 20 osoba koje će testirati, a ekipe su na terenu.

"Taj krug testiranja moramo proširiti na porodicu posljednje pozitivne osobe i na njene kontakte koje je imala prije stavljanja u izolaciju. Naglašavam da je ova osoba kao i ostale četiri kod kojih je potvrđen koronavirus dobrog općeg stanja, nema nikakvih simptoma i tegoba", naglasila je ona.

Istakla je da će znatno biti povećan i broj osoba u izolaciji, a zaključno sa jučerašnjim danom, 135 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom.

"Međutim, taj broj će biti povećan s obzirom da će danas biti izdata nova rješenja. Stalno se prijavljuju osobe koje su bile u kontaktu sa onima iz Ginexa. Ima panike, jer svi uposlenici Ginexa žele da se testiraju, međutim najbitnije je da su oni sada u izolaciji, a mi biramo prioritete za testiranje. Na današnjoj sjednici štaba ću insistirati na hitnom obezbjeđenju što većeg broja testova da bi se mogli testirati svi ljudi koji su bili u kontaktima, a od rezultata testova zavisi u kojem ćemo pravcu ići", istakla je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije