Dobre vijesti: Dato pozitivno mišljenje za smanjenje cijene gasa, hoće li Vlada FBiH poslušati?

4
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: Dato pozitivno mišljenje za smanjenje cijene gasa, hoće li Vlada FBiH poslušati?
Foto: Pexels / Plin

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da je dalo pozitivno mišljenje o opravdanosti korekcije, odnosno smanjenja prodajne cijene prirodnog gasa za treći kvartal 2024. godine, počevši od 1. jula.

"Konačnu odluku o regulisanju cijena za snabdijevanje gasom će dati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine. U slučaju da kretanje cijena nafte i gasa na tržištu Evrope i dalje bude pod političkim uticajima, ali i globalnim kretanjima cijena svih materijala i roba, ići će se sa novom korekcijom cijene za četvrti kvartal 2024. godine", kazao je ministar Vedran Lakić.

Iz Ministarstva dodaju da se smanjenju cijena prirodnog gasa moglo pristupiti zbog dešavanja na svjetskom tržištu gasa i nafte.

Teška saobraćajna nesreća u Krajini: Poginuo mladić David Kajtezović

Teška saobraćajna nesreća u Krajini: Poginuo mladić David Kajtezović

"Postepeni pad cijena nafte i naftnih derivata u zadnjim mjesecima uticao je na smanjenje cijene prirodnog gasa. Cijene gasa se određuju prema definisanoj formuli za svaki kvartal pojedinačno. Prodajna cijena gasa za povlaštene tarifne kupce (distributivne kompanije) gasa Energoinvest d.d. - Sarajevo za III kvartal 2024. godine će biti smanjenja za 3,69 posto", saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije