KS: Do kraja godine će biti riješeno stambeno pitanje pripadnika boračke populacije s liste čekanja

0
Radiosarajevo.ba
KS: Do kraja godine će biti riješeno stambeno pitanje pripadnika boračke populacije s liste čekanja
Foto: Vlada KS / Ministar Omer Osmanović

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović najavio je rješavanje stambenog pitanja i za preostalih deset pripadnika boračke populacije s liste čekanja.

Pravo na dodjelu stana u vlasništvo ostvarit će i nezaposlene supruge šehida - poginulih boraca/ branitelja, roditelji šehida - poginulih boraca/branitelja i ratni vojni invalidi koji ispunjavaju uvjete za dodjelu stana u vlasništvo.

Dodao je da će njihova stambena pitanja biti riješena čim se završi procedura javne nabavke.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Ministar Osmanović je također potpisao i odluku o izgradnji spomenutih stanova sa Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih borca i prognanih osoba.

Vlada FBiH: Objasnili kako će dijeliti prehrambene pakete, a kako subvencionirati račune za struju

Vlada FBiH: Objasnili kako će dijeliti prehrambene pakete, a kako subvencionirati račune za struju

“Ostalo nam je još deset pripadnika boračke populacije kojima nije riješeno stambeno pitanje. Mi bismo to riješili prije, ali smo morali uskladiti tražene kvadrature stanova. Zbog toga planiramo provesti proceduru javnih nabavki za posljednjih deset stanova. Očekujemo da će i to biti riješeno do kraja ove godine, čime ćemo svi pripadnici boračke populacije sa liste čekanja od 2010. godine konačno riješiti stambeno pitanje”, kazao je ministar Osmanović.

Istakao je i kako je ovo pitanje bilo kapitalna investicija i projekt za koje se zalagao od dolaska u Ministarstvo, istakavši da je kao borac smatrao da najzaslužnijim kategorijama društva treba riješiti njihova egzistencijalna stambena pitanja dok su još živi.

"Ljudi su čekali više od desetljeća ono što se moglo završiti za nepune dvije godine. Za mene je to pitanje od najveće važnosti i postavio sam to kao primarni cilj sebi kako bi svima koji ispunjavaju uslove s liste obezbijedili stambeno zbrinjavanje", pojasnio je ministar.

Podsjećamo, tokom prethodne godine Ministarstvo je izdvojilo sedam miliona KM za rješavanje stambene problematike za 88 šehidskih porodica i porodica ratnih vojnih invalida koji ispunjavaju uslove propisane članom 40. Zakona o dopunskim pravima boraca, dok je u ovogodišnjem budžetu planirano 12 miliona za 103 stana, nakon čega je preostalo još njih 10 čije će stambeno pitanje biti riješeno do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije