Potpisano: Za stambeno zbrinjavanje Roma milion KM

1
Fena
Potpisano: Za stambeno zbrinjavanje Roma milion KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potpisivanje sporazuma

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potpisao je danas u Sarajevu grant za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH za 2020. godinu u iznosu od milion KM.

Novčana sredstva su dodijeljena za 13 lokalnih zajednica u BiH - četiri u Republici Srpskoj, osam u Federaciji BiH i jedan projekat za Brčko distrikt BiH.

Ministar Lučić je kazao da ovaj program treba da obuhvati izgradnju 24 nove stambene jedinice i sanaciju 30 stambenih jedinica.

Dodao je da u rogramu učestvuju švicarski CARITAS i lokalne zajednice koje će omogućiti da se provede ovaj program te da je implementacija projekta godinu dana od dana dobijanja sredstava.

Također je naglasio da ovo nisu jedina grant sredstva koja Ministrastvo za ljudska prava i izbjeglice dodjeljuje za Rome.

"Mi još oko million KM dodjeljujemo za zapošljavanje Roma, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu", istakao je Lučić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je kazao da je općina Srebrenica konkurisala na javni poziv koje je Ministarstvo za ljudska prava izbjeglice i raseljena lica objavilo i da su dobili grant od 76.000 KM za sređivanje, odnosno rekonstrukciju infrastukturnih prijekata na teritoriju Opštine Srebrenica na mjestu gdje živi romska populacija.

"Mi kao opština se trudimo da poboljšamo život svih građana koji žive na teritoriji opštine Srebrenica i siguran sam da će ovaj projekat doprinijeti boljem životu tih porodica koje tamo žive", kazao je Grujičić.

Također je dodao da postoje naselja koja su bila naseljena prije rata i da se na ovaj način pokušavaju stvoriti uslove da se eventualno neke od tih porodice vrate na svoje prijeratno ognjište.

Pomoćnica načelnika u službi za rad i socijalna pitanja Općine Ilidža Sejda Topalović je kazala da je ova općina aplicirala na javni poziv za jednu porodicu koja ima već izgrađenu kuću, ali koja je u jakom lošem stanju i trebalo bi je adaptirati.

"Učešće ministarstva će biti 23.477 KM, a 10 posto Općina Ilidža će dati iz svojih sredstava", navela je Topalović.

Dodala je da na području općine Ilidža ima dosta romske populacije koja nema adekvatan smještaj.

"Nadam se da ćemo ubudućem periodu nastojati da prevaziđemo taj problem. Dosta djece ne ide ni u školu, zdravstveno su osigarani, ali mislim da je najveći problem njihov smještaj", istakla je Topalović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije