Do kada ćemo gledati lica političara sa izbornih plakata i ko je zadužen da ih ukloni?

3
S.G.
Do kada ćemo gledati lica političara sa izbornih plakata i ko je zadužen da ih ukloni?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izborni plakati nakon izbora

Još jedni Opći izbori su (napokon) iza nas, a politički subjekti polako sumiraju postignute rezultate sa terena.

Centralna izborna komisija BiH još uvijek nije obradila sva biračka mjesta, ali je obrađeno većina njih tako da su rezultati manje-više poznati. 

I ove, kao i prethodnih godina, mogli smo svjedočiti veoma aktivnoj predizbornoj kampanji političkih subjekata koja je trajala od 2. septembra do 1. oktobra.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Mjesta predviđena za oglašavanje, ali i mjesta koja nisu namjenjena za to, bila su preplavljena licima političara koji se utrkivali u tome kako će nas uvjeriti da je glas upravo njima, zapravo najbolji izbor za sve nas.

Apel Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine: Ne zloupotrebljavati djecu u izbornoj kampanji

Apel Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine: Ne zloupotrebljavati djecu u izbornoj kampanji

Izbori su iza nas, a plakati su i dalje tu. Nas je zanimalo kada će oni biti uklonjeni, ko je odgovoran za tu akciju i šta je sa strankama koje su ih lijepile na nepredviđenim mjestima?

Odgovore na ova pitanja potražili smo od portparola KJKP "Rad" Mirze Ramića, koji nam je pojasnio proceduru.

"Za razliku od prethodnih godina situacija sa plaketiranjem je mnogo bolja. Do okončanja izborne kampanje zabilježeno je šest slučajeva (Centar, Trnovo, Hadžići, Novi Grad i dva slučaja u Novom Sarajevu) plaketiranja političkih subjekata na mjestima na kojima to nije dozvoljeno. Pod tim mislim na stubove javne rasvjete, stubove električne kontakt mreže, trafostanice, mostove, fasade stambenih objekata, parkovska stabla i parkovski mobilijar.

Narativi diskreditacije kandidatkinja: Tradicionalni seksizam i izdaja

Narativi diskreditacije kandidatkinja: Tradicionalni seksizam i izdaja

Sačinjeni su zapisnici i naloženo je političkim subjektima da u roku od 24 sata izvrše uklanjanje plakata što je i urađeno. U slučajevima da politički subjekt ne izvrši uklanjanje plakata sa lokacija koje nisu dozvoljene za plaketiranje KUIP (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove) izdaje prekršajni nalog političkom subjektu u iznosu od 1.000 do 6.000 KM i prekršajni nalog za odgovorno lice unutar političkog subjekta u iznosu od 500 do 2.000 KM.

Ranijih godina KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo vršilo je uklanjanje plakata na gore navedenim površinama koje nisu predviđena za oglašavanje ukoliko politički subjekt ne izvrši uklanjanje. Ove godine oglašavanje se vrši u najvećem broju slučajeva preko bilborda, panoa, led ekrana i drugih dozvoljenih načina oglašavanja.

Plakati na zakupljenim prostorima će biti uklonjeni kada istekne vrijeme zakupa, a uklonit će ih vlasnik tog prostora na kojem se oglašava", pojasnio je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije