Djevojke s hidžabom prošetale Banjom Lukom: Ovo je značajnije od svih konferencija…

28
F.V.
Djevojke s hidžabom prošetale Banjom Lukom: Ovo je značajnije od svih konferencija…
Foto: Faruk Vele / Djevojke s hidžabom prošetale Banjom Lukom

U vremenu zapaljive retorike, jezika mržnje, "zveckanja oružjem", tema koje kod običnog čovjeka uobičajeno izazivaju strah i zebnju, jučerašnji primjer iz Banje Luke može biti ohrabrujući.

Naime, članice Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Jajce su Svjetski dan hidžaba obilježile u Banjoj Luci sa profesoricama i učenicama tamošnje medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić.

Direktor banjalučke medrese, Muris-ef. Spahić se pri dočeku obratio gošćama poželivši im dobrodošlicu i ugodan boravak u medresi i Banjoj Luci.

Dragan Bursać: Zoran Dritan Milanović bi sa neoustašama na vlast!

Dragan Bursać: Zoran Dritan Milanović bi sa neoustašama na vlast!

Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

Kako je navedeno iz Islamske zajednice, profesorice i učenice Medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić su gošće iz Jajca dočekale u svojoj medresi gdje su pripremile prigodan program, video, ilahije, čitanje eseja te aktivnosti kojim su mogle reći šta je hidžab svakoj od učesnica druženja.

Nakon druženja i razmjene prigodnih poklona posjeta se nastavila u banjalučkoj Ferhadiji gdje je imam džamije Ferhadije djevojkama predstavio džamiju i njen historijat.

Šetnja djevojaka pod hidžabom glavnom banjalučkom ulicom bila je završna aktivnost ove posjete i obilježavanja Svjetskog dana hidžaba u Banjoj Luci.

"Današnja šetnja pokrivenih djevojaka banjalučke medrese i pokrivenih djevojaka Mreže mladih jajačkog Medžlisa, od banjalučke medrese do Ferhadija džamije i njihova šetnja Gospodskom ulicom, na Svjetski dan hidžaba, značajnija je za mir i zajednički život u Bosni i Hercegovini od svih šetnji u Sarajevu, Tuzli, Zenici…, i od svih konferencija za stabilnost u Bosni i Hercegovini", ocijenio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice  Jajce Zehrudin Hadžić.

Koordinatorica Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Jajce, Ehlimana Drek se zahvalila na dočeku i učenicama banjalučke medrese čestitala na "hrabrosti i snazi da ponosno i dostojanstveno koračaju Banja Lukom noseći svoje krune i čuvajući svoj i naš identitet".

Banjalučka ulica je zaista bila Gospodska pa su iz grada na Vrbasu otišle prelijepe slike.

Ljudi u ovoj zemlji željni su ovakvih primjera.

Djevojke s hidžabom prošetale Banjom Lukom
Foto: Faruk Vele: Djevojke s hidžabom prošetale Banjom Lukom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije