Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

6
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom
Foto: Ursula Maissner / Uzimanje abdesta u opkoljenom Sarajevu

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine. Ustanovljen je na prijedlog tadašnje studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Na ovo se odlučila nakon što je u New Yorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab.

Željela je pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke. Htjela je potaći na vjersku toleranciju i razumijevanje.

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

Sarajka pod hidžabom u plemenitoj misiji: Gasi vatru i ruši predrasude

Sarajka pod hidžabom u plemenitoj misiji: Gasi vatru i ruši predrasude

Svjetski dan hidžaba obilježava se i u Bosni i Hercegovini. Facebook stranica Sniper Alley je povodom Svjetskog dana hidžaba objavila kako je izgledalo uzimanje abdesta tokom opsade Sarajeva.

"Grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je nastala nestašica hrane, struje, plina, lijekova i vode. Kako bi uštedili vodu, hranu, plin i lijekove, ljudi su od jednom morali postati otporni na grozote rata i počeli su koristili svaki mogući vid dosjetljivosti u toku opsade grada.

Na fotografiji vidimo improvizovani sistem za umivanje i uzimanje abdesta. Iskorištena kesa i crijevo od infuzije. U pozadini, ako bolje pogledate, stoji 'svjetlo' od tanke plinske cijevi s plamenom koji jedva curi. Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?", naveli su na Facebooku.

Prvi februar se obilježava kao Svjetski dan hidžaba i povodom toga želimo podijeliti jednu sliku Sarajeva pod...

Posted by SniperAlley.Photo on Wednesday, February 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije