Direktor Abel Baltić pojasnio zašto je došlo do zastoja u call centrima

1
L. M.
Direktor Abel Baltić pojasnio zašto je došlo do zastoja u call centrima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije

JU Dom zdravlja Kanton Sarajevo je danas predstavio "Rezultate rada ustanove u posljednjih 100 dana"  povodom aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, te velikog angažmana zdravstvenih radnika.

Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, rekao je da je problem ove ustanove nedostatak kadra.

"Od 100 ljudi koji su radili prošle godine, 70 više ne radi. U prošloj godini 21 ljekar je otišao u penziju, a nismo dobili nijednog. Strukturiranje kadra nije najkvalitetnije, imamo problem u polju porodice medicine i nedostaje nam više od 140 ljekara. Imamo nedostatak kadra školske medicine. Uposlenici daju sve od sebe kako javno zdravlje ne bi trpilo. Kadar nam je umoran. Ova pandemija traje dvije godine i mi ne posustajemo", kazao je Baltić.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Tvrdi da su se u ovoj instituciji trudili da javno i transparentno rade i da su sva dokumenta stavili na web stranicu.

"Također smo na stranici stavili komplentnu literaturu i pitanja za ispit mjesec dana prije raspitivanja konkursa. Suprotno smanjenju broja zaposlenika, rastao je broj prvih pregleda kod ljekara. U decembru i januaru imamo isti broj pacijenata kao u martu prošle godine. Imamo i veći broj testiranja zato što Klinički centar (KCUS) nije mogao sve testove obraditi i kako bismo im izašli u susret, uveli smo brzo antigensko testiranje", dodao je Baltić.

Naglasio je da je omicron soj laganiji jer patogeneza završava na gornjim respiratornim putevima.

"Ono što nam je bila bolna tačka su pozivi call centrima. Problem je bio u kadru koji nam je nedostajao. Nismo mogli adekvatno odgovoriti. Broj poziva je veći nego što je bio u prošim mjesecima. Opasnost COVID-a je da su zapostavljeni hronični bolesnici, mi smo se trudili da to ne radimo. Napravljeno je ukupno 1,4 miliona pregleda u ovom periodu. Kanton Sarajevo sam testira duplo više nego cijela RS i oko 50 posto više od cijele FBIH. KS je također lider u vakcinaciji", zaključio je Baltić.

S konferencije za medije - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S konferencije za medije

Od septembra do kraja decembra je u tržnim centrima dato više od 68.000 doza vakcina. Istaknuto je da je vakcinisano više od 56 posto građana KS.

Dr. Denis Asetić, tim lider Koordinacionog tijela u borbi protiv COVID-19.

"Obilazimo svakodnevno sve ambulante, punktove za testiranje. Sada imamo pet COVID ambulanti, četiri drive-in punkta i devet mjesta za vakcinisanje".

Direktor Baltić kazao je da u narednom periodu žele organizovati edukaciju ljekara porodične medicine, razviti patronažnu službu te maksimalno povećati transparentnost rada.

"To ćemo omogućiti da putem društvenih mreža ili aplikacije, građani dobiju termin pregleda i to će biti javno".

Dotakao se i na medijske natpise da je Dom zdravlja ostao na šest pulmologa te rekao da je već zaposleno pet pulmologa iz penzije jer na tržištu rada nema dovoljno ovog kadra.

"Raspisali smo specijalizaciju. Mi ćemo se potruditi da nađemo još kadra", dodao je Baltić.

Najavio je da sljedeće sedmice će doći do popunjavanja kadra sa 20 novih ljekara i 20 medicinskih sestara.

Prema njegovim riječima, 120 je zaposlenika Doma zdravlja koji trenutno imaju koronavirus.

Kada je riječ o listama čekanja za koje je ministar zdravstva KS Haris Vranić rekao da ne smiju biti duže od 20 dana, naveo je da u ovoj ustanovi nema dužih lista čekanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije