Dr. Baltić: Uzrok problema u zdravstvu je nedostatak medicinskog kadra

E. M.
Dr. Baltić: Uzrok problema u zdravstvu je nedostatak medicinskog kadra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dr. Baltić o nedostatak medicinskog kadra

Direktor Doma zdravlja „Novi Grad“  dr. Abel Baltić na današnjoj konferenciji za medije u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo ukazao je da je nedostatak medicinskog kadra najveći uzrok problema u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

On je istaknuo da JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, već dugi niz godina, najmanje pet, kuburi sa kadorvima.

"Najviše se to odnosi na ljekare medicine, a da ne govorim o specijalistima. Poslije neke podrobnije analize shvatili smo da je više razloga za to. Prije svega, ne zapošljava se dovoljno ljekara koliko je predvidjela tzv. Plava knjiga ili naša sistematizacija, koja kaže da jedan tim porodičnih ljekara sačinjavaju jedan ljekar i jedna medicinska sestra, može imati najviše 2.000 pacijenata u svom timu", naveo je dr. Baltić.

Druga stvar je, kako je rekao, što nije riješena situacija sa ljekarima koji odlaze na specijalizacije.

"Ljekar koji je dobio specijalizaciju zasluženu, on se i dalje vodi na papiru kao uposlenik Doma zdravlja, ali njegove pacijente ne može on pregledat jer obavlja specijalizantski staži, te pacijente pregledaju drugi doktori, odnosno na njegovo mjesto ne prima se niko novi", rekao je dr. Baltić.

Kao treći problem, naveo je da se nije planirao ni odlazak u penzije.

"Sada mi imamo situaciju da nam dosta kolega odlazi u penziju. Imamo relativno star kadar, ali nemamo odobrenja i produženja ugovora na tri ili šest mjeseci", naveo je dr. Baltić.

Dodao je da Dom zdravlja „Novi Grad“ brine o 130.000 stanovnika sa 400 uposlenika, odnosno nešto više od 100 ljekara specijalista.

„Potpuno suosjećamo s našim sugrađanima koji su nezadovoljni nivoom pružene zdravstvene zaštite. Imam i ljudsku i profesionalnu dužnost da kažem šta je razlog svemu tome, a to je nedostatak medicinskog kadra.. Po našoj sistematizaciji mi bi trebali imati 61 porodičnog ljekara, a na papiru imamo 55. Od toga dva su na specijalizaciji, četiri na porodiljskom odsustvu i jedan na dugom bolovanju. Zamjene za njih nema“, rekao je on.

Podsjetimo, danas je održana press-konferencija u Općini Novi Grad zbog problema nedostajećeg medicinskog kadra u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo koji traje već nekoliko godina, a koji je najizraženiji u medicinskoj jedinici Novi Grad Sarajevo, a što za rezultat ima pružanje loše zdravstvene usluge građanima.

Prema mišljenu načelnika Semira Efendića, rješenje ove situacije je da se uputi zahtjev vlastima u Kantonu Sarajevo, Ministarstvu zdravlja, Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, da se promijeni zakon i da se domovi zdravlja u KS-u kao i u svi drugim kantonima u BiH prepuste na upravljanje lokalnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije