Baltić: Uskoro na raspolaganju više od 30 ljekara i 40 medicinskih sestara

1
Radiosarajevo.ba
Baltić: Uskoro na raspolaganju više od 30 ljekara i 40 medicinskih sestara
FOTO: Facebook / Abel Baltić

Nakon što je načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić putem Facebooka rekao kako je dobio "nekoliko očajničkih poziva i apela osoblja iz novogradskih ambulanti" da im se pomogne, te osigura dovoljan broj ljekara, reagovao je i direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Abel Baltić.

Podsjetimo da je Efendić poručio kako je stanje neizdrživo, te da pacijenti čekaju i po tri sata kako bi došli do ljekara.

"Pročitao sam večeras apel načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, g. Semira Efendića, za angažmanom većeg broja ljekara u novogradskim ambulantama upućen ministru zdravstva KS. Za navedenu tematiku sam lično zainteresovan dvojako - kao direktor JU Dom zdravlja KS - na kojoj funkciji sam tek 20 dana - i kao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad.

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

Moram naglasiti da se slažem sa konstatacijom načelnika Efendića. Analizirajući stanje kadrova u JUDZKS dosao sam do poraznih saznanja:
- trenutno JUDZKS radi sa bukvalno prepolovljenim zdravstvenim kadrom, nedostaje više od 90 doktora porodične medicine, isto toliko medicinskih sestara tehničara, više od 50 radnika na održavanju higijene, dvocifren broj vozača... i to za rad u uslovima kada nema pandemije.

Borba sa COVID-19 pandemijom zahtjeva oko još 150 zdravstvenih profesionalaca na dnevnoj bazi. I to stanje nije nastalo juče, već smo ga naslijedili iz prethodnih godina. Razlog što ovo nabrajam je isključivo što smatram da svi imamo pravo da znamo istinu i činjenice. Te činjenice govore da su u nekim ranijim vremenima kadrovsko snaženje JUDZKS i kvalitetna usluga građanima bili sporedno pitanje. O tome šta su ranije bili prioriteti će biti prilike da se analizira.

Želim i da Vam kažem da smo uradili dosta kako bi prevazišli ovo stanje u što kraćem vremenskom periodu. U tom smislu, vjerujem da će i Vama i načelniku biti drago da čujete da će naši novograđani i svi drugi stanovnici našeg kantona za par dana - čim se u sudu dovrši registracija mog potpisa kao generalnog direktora koja traje već 15ak dana - imati na raspolaganju znatno veći broj ljekara koji će biti raspoređeni na radne zadatke i u našoj općini i u cijelom kantonu", rekao je Baltić.

Pojasnio je kako će više od 30 ljekara, 40 medicinskih sestara i 40 radnika na održavanju higijene potpisati ugovore o radu.

"Svjestan gorućeg problema nedostatka kadra, kao jednu od mojih prvih aktivnosti po stupanju na mjesto direktora koju sam apostrofirao kao prioritetnu je bilo upravo angažovanje prijeko potrebnog medicinskog kadra. Uz razumijevanje resornog ministra i njegovu podršku, kao i Vlade KS u cjelini, u kratkom roku je osiguran angažman gore navedenog kadra na području cijelog kantona, na moje insistiranje. Poručujem načelniku Efendiću i svim našim sugrađanima da ćemo učiniti sve da značajno podignemo kvalitet zdravstvenih usluga, kao i uslove rada i kadrovsku opskrbljenost naše ustanove koja je na prvoj crti odbrane zdravlja naših sugrađana u ovim izazovnim vremenima pandemije. Načelniku Efendiću i svima drugima dobre namjere stojim na raspolaganju za direktnu komunikaciju, saradnju i razmjenu informacija u interesu zaštite prava i zdravlja naših sugrađana.

I ne stajemo na ovome. Dobio sam obećanje da ćemo poslije ovoga "prvog talasa" nastaviti sa kadrovskim popunjavanjem svega onoga što je godinama zapostavljano.

I za kraj pojašnjenje za školsku medicinu. Odlukom tadašnje ministrice zdravstva , a nakon sto je izbrisana iz Evropskog registra specijalizacija ukinuta je specijalizacija iz školske medicine i u našoj zemlji tako da već nekoliko godina niko nije niti započeo niti završio specijalizaciju iz školske medicine. Trenutno u JUDZKS rade svega četiri specijalista školske medicine koji su pred penzijom. Znači, ta specijalizacija je izbrisana potezom pera. I to ćemo prevazići, garantujem vam. Samo je nemoguće preko noći popraviti nešto što se godinama urušavalo. Naročito u vrijeme pandemije.

Želim Vam da budete zdravi, veseli i molim vas da mislimo jedni na druge. Slavićemo kada protjeramo virus iz BiH, a do tada dajemo svoj radni maksimum", poručio je Baltić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije