Direkcija za koordinaciju policijskih tijela dobila najopremljeni Operativni centar

AA
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela dobila najopremljeni Operativni centar
U Sarajevu je danas otvoren Operativni centar Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, čime je uspješno implementiran projekt "Uspostave Operativnog centra izgradnjom sistema radio veze i sistema video nadzora".

Implementacijom projekta uspostave video nadzora i sistema radioveze, Direkcija je dobila najopremljeni i najfunkcionalniji Operativni centar ne samo u Bosni i Hercegovini, već u regiji i šire. 

Implementaciju projekta finansijski je podržala ambasada SAD-a u BiH i Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva za pravosuđe SAD-a (ICITAP), koji je u značajnoj mjeri doprinio izgradnji i jačanju operativnih kapaciteta Direkcije. 

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je da su prva policijska agencija u BiH koja je uspostavila digitalni sistem radioveze.

"Zahvaljujući digitalnom sistemu veze uspostavili smo radiokomunikaciju koja zadovoljava sve potrebe Direkcije, razmjene informacija podataka o svim sigurnosno interesantnim dešavanjima 24 sata na dan, što direktno doprinosi efikasnijem radu Direkcije, kao i boljoj komunikaciji, koordinaciji i saradnji Direkcije sa ostalim policijskim agencijama u BiH", rekao je Vilić.

Istaknuo je da je kroz ovaj projekt Direkcija ispunila sve što je potrebno za primjenu sporazuma o međusobnom pružanju podrške i operativnoj saradnji agencija za sprovođenje zakona u BiH u slučajima kriznih situacija. 

"Ovaj Operativni centar će kroz implementirani projekat sistemski unaprijediti stanje sigurnost i za sve građane u BiH prije svega kroz očuvanje unutrašnje sigurnosti, vladavinu prava i razvoj demokratracije u bh. društvu", istakao je Vilić. 

Dodao je da sistem veze koji su do sada imali nije dovoljno pokrivao sve njihove zahtjeve, te su kroz digitalni sistem veze omogućili veću pokrivenost policijskih službenika.

"Imamo više od 100 objekata koje pokrivamo u BiH uključujući Banju Luku, Tuzlu, Mostar, Sarajevo i Srebrenicu kao i putne komunikacije", rekao je Vilić, ističući da je sistem potpuno uvezan i funkcionalan. 

Povodom svečanog otvorenja Operativnog centra, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH je posjetila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack. 

Cormack je navela da je u maju ove godine objavila blog na temu sigurnosti građana u kojem je govorila o opredjeljenju SAD da podrže inicijative koje doprinose sigurnosti svih građana u BiH.

"Danas sa ponosom i zadovoljstvom sam tu da napravim naredni praktični korak u smislu ove donacije vrijedne više od 400.000 američkih dolara koja se sastoji od radio i videoopreme za potrebe Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i njenog Operativnog centra", rekla je Cormack.

Istaknula je da Direkcija igra jako važnu ulogu kada je riječ o sigurnosti u BiH i da njeni uposlenici osiguravaju više od 100 međunarodnih objekata kao i mnogobrojne objekte koji se nalaze na teritoriji oba bh. entiteta. 

"Jedna od ključnih stvari u oblasti sigurnosti je komunikacija i koordinacija. S ovom opremom će svi na terenu bolje komunicirati, koordinirati i raditi na cijeloj teritoriji BiH kao jedan tim. Ova donacija će omogućiti Operativnom centru da bolje koordinira aktivnosti na krizne situacije, od prirodnih katastrofa do terorističkih napada. Ovdje u BiH i širom svijeta, koordinacija i saradnja među raznim agencijama za provedbu zakona, među raznim sigurnosnim agencijama je od ključne važnosti. To partnerstvo je vrlo bitno i nadamo se da će ova donacija doprinijeti boljoj saradnji na terenu u BiH", poručila je američka ambasadorica u Bih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije