Akcija "Balkan Trigger II": Pronađeno više od 320 komada vatrenog oružja

Fena
Akcija "Balkan Trigger II": Pronađeno više od 320 komada vatrenog oružja
U sklopu Međunarodne operativne akcije kodnog naziva "Balkan Trigger II" pronađeno je i oduzeto više od 320 komada vatrenog oružja, uključujući ručne bacače, automatsko oružje, te više od 19.000 komada municije.

Riječ je o operaciji realiziranoj od 6. do 8. aprila pod pokroviteljstvom Generalnog sekretarijata Interpola, a u čijem su provođenju učestvovanje 23 zemlje Europske unije i regiona zapadnog Balkana i u kojoj je angažirano 7.850 policijskih službenika.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj su o rezultatima i  značaju spomenute međunarodne policijske akcije govorili pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u sklopu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Samir Kavazović i šef Odsjeka NCB Interpola Sarajevo Branislav Pavlović.

Kako je rečeno,  cilj akcije "Balkan Trigger II", koja je nastavak prošlogodišnje istoimene operacije,  bio je sprečavanje i rješavanje krivičnih djela u vezi s ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, kao i krivičnih djela u oblasti organiziranog kriminaliteta, uključujući terorizam i krijumčarenje narkotika.

U sklopu te akcije pokrenuto je više od 470 planskih operacija, te provjereno više od 170.000 osoba, kao i više od 40.000 vozila i više od 2.300 pošiljki, a slobode je lišeno 147 osoba.

Istovremeno, pronađena je značajna količina narkotika, prvenstveno marihuane, kao i 350 kilograma sjemena maka.

Prema prezentiranim podacima, u Bosni i Hercegovini pronađeno je oduzeto 16 komada vatrenog oružja, 24 ručne bombe, tromblon, 2.804 komada municije, te, također, određena količina marihuane i kokaina.  

Tokom realizacije planskih aktivnosti u BiH pokrenute su 42 operacije od čega su neke međunarodnog karaktera. Uhapšeno je devet osoba, od kojih tri na temelju raspisanih međunarodnih potjernica.

Podaci koji se tiču BiH nisu potpuni, s obzirom na to da su određene aktivnosti poduzimane i u samoj predoperativnoj fazi.

U vezi s tim, ocijenjeno je da su policijske agencije iz BiH demonstrirale visoki stepen profesionalizma i koordinacije, a što se odnosi na Graničnu policiju BiH i MUPRS, kao i MUPTK i MUPZDK, koji su koordinirani od Federalne uprave policije (FUP).       

Inače,  operacija „Balkan Trigger I“ , koja je realizirana prošle godine i u kojoj je sudjelovalo šest zemalja regiona zapadnog Balkana, inicirana je od NCB Interpol Sarajevo i u saradnji s Generalnim sekretarijatom Interpola u Lionu.

U međuvremenu, u ovu međunarodnu akciju uključen je veći broj zemalja, te su i rezultati ostvareni u njenom drugom nastavku značajno premašili rezultate akcije iz protekle godine.

Tokom realizacije akcije u Bosni i Hercegovini, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je kao koordinator ove akcije, bila i sjedište koordinacionog centara u kom su se, tokom trajanja akcije, nalazili predstavnici policijskih tijela iz BiH obuhvaćenih akcijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije