Dino Mustafić reagirao na izjave iz RS na odluku Ustavnog suda BiH

6
Radiosarajevo.ba
Dino Mustafić reagirao na izjave iz RS na odluku Ustavnog suda BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Mustafić, Dodik, Ustavni sud BiH

Dino Mustafić, režiser i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, oglasio se na svom Twitter profilu povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda o stavljanju van snage "zakona o neprimjenjivanju odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida", koji je ranije usvojen u NSRS-u.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH jučer je proglasio neustavnim zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Odluka je donesena po zahtjevu za ocjenu ustavnosti tog Zakona koju je uputilo sedam delegata u Vijeću naroda RS.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Ustavni sud BiH: Zabrana negiranja genocida ostaje i u RS

Ustavni sud BiH: Zabrana negiranja genocida ostaje i u RS

"Ustavni sud se rukovodio svojom ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine", pojasnio je Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda BiH na konferenciji za novinare u Brčko Distriktu.

Mustafić se na Twitteru oglasio nakon burnih reakcije, u prvom redu Milorada Dodika, koje stižu iz Republike Srpske na ovu odluku Ustavnog suda BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Komentari na odluku Ustavnog suda BiH od strane zvaničnika RS-a na Inzkov zakon jeste odraz kakvo je to društvo. Tu zakone žele da kroje i presuđuju političari SNSD-a. Oni su hodajući "bogovi" mimo propisa, procedura, zakona.. I kada se kaže necivilizovan entitet još su začuđeni", napisao je Mustafić u svom tweetu na ovoj društvenoj mreži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije