DF: Političke progone moramo zaustaviti ili ćemo imati diktaturu u državi

6
Radiosarajevo.ba
DF: Političke progone moramo zaustaviti ili ćemo imati diktaturu u državi
FOTO: Radiosarajevo.ba / Reuf Bajrović, Emir Suljagić, Bakir Izetbegović

U prostorijama Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u prethodna dva dana (27. i 28. maja) pozivu za saslušanje odazvali su se direktor MC Srebrenica Emir Suljagić, predsjednik Američko-europske inicijative Reuf Bajrović i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

A, o svemu se oglasila Demokratska fronta.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

"Demokratska fronta smatra da pozivi na saslušanje u prostorije SIPA-e, a koji su upućeni direktoru Memorijalnog centra Emiru Suljagiću, društvenom aktivisti i analitičaru Reufu Bajroviću, te političaru Bakiru Izetbegoviću, kao i optužbe koje im se stavljaju na teret, nemaju elemente krivičnog djela nego imaju elemente klasičnog političkog progona.

Evidentnto je da aktualni politički progon ima za cilj gušenje slobode mišljenja i slobode govora, putem zloupotrebe institucija a sve kako bi se političke neistomišljenike ili ućutkalo ili zaplašilo nekredibilnim pravosudnim procesima i postupcima.

Izetbegović saslušan u SIPA-i, Senka Nožica poručila: On je političar i neće se braniti šutnjom

Izetbegović saslušan u SIPA-i, Senka Nožica poručila: On je političar i neće se braniti šutnjom

Ukoliko ovakvi pokušaji discipliniranja građana Bosne i Hercegovine ne budu obustavljeni i ukoliko dožive epilog koji može ličiti na bilo kakav oblik sankcije ili opomene, to će značiti da je vlast u Bosni i Hercegovini do kraja suspendirala demokratiju i uvela diktaturu u državi i u društvenim odnosima.

Imajući u vidu da se ugrožavanje slobode govora i mišljenja i pravo na isto, ne tiču pojedinaca nego kompletnog društva, pozivamo sve relevantne aktere u društvu i nosioce javnih funkcija da se na adekvatan i demokratski način usprotive pokušaju zatiranja osnovnih demokratskih standarda u našem bosanskohercegovačkom društvu i državi".

Podsjetimo, protiv Emira Suljagića (direktor MC Srebrenica), Reufa Bajrovića (predsjednik Američko-europske inicijative) i Bakira Izetbegovića (lidera SDA) je prijavu još 2022. godine podnio predsjednik HRS-a i aktuelni federalni zastupnik Slaven Raguž.

Njima su, stigli pozivi za saslušanje zbog - "raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje".

Na linkovima možete pročitati šta se dešavalo u SIPA-e na salušanju Emira Suljagića, Reufa Bajrovića i Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije