Izetbegović saslušan u SIPA-i, Senka Nožica poručila: On je političar i neće se braniti šutnjom

2
Radiosarajevo.ba
Izetbegović saslušan u SIPA-i, Senka Nožica poručila: On je političar i neće se braniti šutnjom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

U utorak, 28. maja lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović dao je izjavu u prostorijama Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Nakon davanja izjave obratio se prisutinima, u pratnji advokatice Senke Nožice.

"Dao sam izjavu, tražio sam da mi dostave integralni tekst sa govora u Hadžićima iz kojeg su izvučene rečenice iz konteksta. Iz tih izvučenih rečenica se ne može uopće zaključiti da se radi o govoru mržnje, da vidite te izvatke i ono što se stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću učinilo bi vam se to nevjerovatno", izjavio je.

EURO 2024 | Poslije uspavanke, uslijedila drama. Engleska nakon penala izborila polufinale turnira

EURO 2024 | Poslije uspavanke, uslijedila drama. Engleska nakon penala izborila polufinale turnira

Kazao je i da je "nevjerovatno šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, šta se sve toleriše kada su u pitanju političari iz Rs".

"Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz FBiH, naročito Bošnjake. Radi se o pokušaju izjednačavanja strana, relativiziranja istine o onom što se dešavalo i što se sada dešava u BiH. Izjave su date 2022. godine u vrijeme kada smo se pokušavali suprostaviti nametanju onog što će poslije nametnuti visoki predstavnik, intervencije na Ustav, Izborni zakon", rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović stigao u prostorije SIPA-e

Bakir Izetbegović stigao u prostorije SIPA-e

Podsjetio je novinare da se to sve dešavalo "u vrijeme kada je Dodik prijetio da će da zabrani rad OSBiH i prisustvo OSBiH i institucija BiH na teritoriji RS, da će preuzeti silom kasarne, kako je to rađeno 1992., kada su pjevali pjesme o tome da će biti ponovo pakao i kako će 'teći krvava Drina, jer silaze četnici sa srpskih planina', kada je Vulin govorio da neće biti mira na Balkanu dok svi Srbi ne budu u istoj državi".

Novinarima se obartila i njegova advokatica Senka Nožica.

"Iznenađena sam da se nekome na teret stavljaju rečenice izvučene iz konteksta. Zatražili smo da nam se ustupi tekst iz kojeg su izvučene rečenice. Ne da nema nijednog elementa za pokretanje krivičnog postupka, nego nema ni elementa za provjeru Tužilaštva. Izetbegović je političar i neće se braniti šutnjom. Očekujem da će Tužilaštvo biti stručno i obustaviti ovu istragu", zaključila je.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se pored Izetbegović, saslušaju predsjednik Američko-europske inicijative Reuf Bajrović i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

Bajrović je na saslušanju bio jučer, a više čitajte na linku OVDJE. 

A, u prostorijama SIPA-e bio je i Suljagić, njegov advokat Senad Pećanin je u izjavi za Radiosarajevo.ba komentarisao, ali i stav prema samom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Njima su, kako nam je nezvanično rečeno, stigli pozivi za saslušanje zbog - raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Protiv njih je prijavu još 2022. godine podnio predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije