Pećanin: 'Tužilaštvo BiH pokazalo da je samo oruđe u rukama Milorada Dodika'

10
M. F.
Pećanin: 'Tužilaštvo BiH pokazalo da je samo oruđe u rukama Milorada Dodika'
Foto: Radiosarajevo.ba / Senad Pećanin i Emir Suljagić

U ponedjeljak 27. maja je direktor Memorijalnog centra Potočari, Emir Suljagić pozvan u prostorije Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) da odgovori na pitanja vezana za krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Slaven Raguž.

Advokat Emira Suljagića, Senad Pećanin je u izjavi za Radiosarajevo.ba komentarisao današnje saslušanje, ali i stav prema samom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na to da se tek prilikom saslušanja gospodin Suljagić upoznao s navodima krivične prijave, odlučio je da uskrati odgovree na sva pitanja koje Tužilaštvo putem SIPE imalo za njega zato što je krivična prijava neosnovana", rekao je Pećanin.

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

Pećanin naglašava da je Tužilaštvo pokazalo pod čijom je kontrolom obzirom da se protiv Dodika niti jedna od preko 70 prijava do sada nije procesuirala.

"Odlukom da ne odbaci krivičnu prijavu koju je podnio gospodin Raguž, Tužilaštvo BiH potvrđuje da je samo oruđe u rukama Milorada Dodika, s obzirom na činjenicu da je do sada protiv njega podnijetu preko 70 krivičnih prijava zbog evidentnog negiranja zločina genocida u Srebrenici, a nijedna od tih prijava nije procesuirana", naglašava Pećanin.

Advokat Emira Suljagića smatra i da je prijava protiv njegovog klijenta bez bilo kakvog osnova, dok za isto djelo za koje se tereti Suljagić, Tužilaštvo ne reagira na blatant

"U krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Emira Suljagića nema ni najmanjeg osnova za tvrdnju da se radi o krivičnom djelu raspirivanje vjerske ili etničke mržnje, tužilaštvo BiH se oglušilo na tako drastične manifestacije mržnje koju iznose mnogi čelnici iz RS, poput Milorada Dodika koji je nedavno rekao da Srbi neće dijeliti isti vazduh s Bošnjacima", objasnio je Pećanin, nataviviši govoriti o kontinuiranom (ne)radu Tužilaštva BiH.

"To je isto tužilaštvo koje ni 30 godina nakon rata nije podiglo nijednu optužnicu protiv odgovornih izvršioca teških zločina počinjenih u Sarajevu tokom četverogodišnje opsade grada. Iz svih tih razloga, gospodin Suljagić nije danas odgovarao na pitanja Tužilaštva i očekujemo da Tužilaštvo odustane od istrage i odbaci prijavu, no ukoliko ostane pri toj odluci, gospodin Suljagić će se naravno odazvati svim pozivima Tužilaštva, odnosno Suda BiH", zaključio je Senad Pećanin.

Povodom današnjeg ispitivanja, na društvenoj mreži X se oglasio i sam Suljagić.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko sam uznemiren zbog neopravdanog ispitivanja koje sam jutros prošao od strane državne policije Bosne i Hercegovine. Skandalozno je da sam podvrgnut neutemeljenim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je očigledno da je stvarni cilj kriminalizacija sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni.

Jasno je da tužilaštvo pokušava ušutkati one od nas koji su posvećeni očuvanju sjećanja na užasne događaje koji su se desili u Srebrenici i širom Bosne. Ovaj očigledni napad na naše napore da se sjetimo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora, već i namjerno iskrivljavanje historijske istine.

Suština pravde se potkopava ovim djelima, i neophodno je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju da se istina o Srebrenici i genocidu u Bosni potisne. Ne smijemo dopustiti da se sjećanje na nevine žrtve iskrivi ili manipulira u političke svrhe.

Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih strašnih pokušaja da se ušutkaju oni koji nastoje obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da očuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati neupitna, uprkos ovakvim nepravednim izazovima", objavio je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije