DF neće podržati loš zakon o obrazovanju protiv kojeg su i studenti i profesori

0
Radiosarajevo.ba
DF neće podržati loš zakon o obrazovanju protiv kojeg su i studenti i profesori
Arhiv / Nacrt zakona sigurno neće imati podršku

Nakon analize Nacrta zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, konsultacija sa nevladinim organizacijama, i niza upozorenja koji su došli iz akademske zajednice, nećemo podržati novi zakon o visokom obrazovanju, poručeno je iz Demokratske fronte Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sasvim je jasno, na prvi pogled, da niz izmjena koje su predložene iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, vode samo u jednom smjeru, a to je privatizacija javnog obrazovanja. Većim cijenama, diskriminisanjem pojedinih kategorija studenata, stavljanjem u nepovoljan položaj profesora u Sarajevu, i lakšim osnivanjem privatnih škola, se može postići samo jedan rezultat, a to nije modernizacija i unapređenje našeg obrazovanja.

Nadležno ministarstvo kao i skupštinski zastupnici koji iz sjene rukovode procesom izrade ovog zakona, proces moraju vratiti na početak, napraviti ga transparentnim, otvorenim za cijelu akademsku zajednicu, studente, i političke stranke od kojih traže podršku za ovaj zakon, i prihvatiti opravdane kritike. U suprotnom, ovakav nacrt zakona sigurno neće imati podršku, ne samo Demokratske fronte, već i široke javnosti", poručili su iz Demokratske fronte.

Podsjetimo, Ekonomski fakultet u Sarajevu obavijestio je javnost da je na održanoj sjednici, Vijeće fakulteta otvorilo proces formulisanja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

"Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih implikacija koje će ovaj Zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire.

Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim Vijećem ostvariti", navodi se, između ostalog, u saopćenju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Jučer su i zastupnici SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković i Igor Stojanović na konferenciji za medije iskazali nezadovoljstvo u vezi prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

"Nadam se da će resorno ministarstvo prihvatiti naše prijedloge. Bez obzira koliko će to teško pasti određenim pojedincima koji su radili na ovome, ova rješenja su retrogradna. Ovdje je apsolutna diskriminacija studenata. Status redovnog studenta se dodatno otežva. Povećava se broj studenata koji će skuplje plaćati obrazovanje", navela je, između ostalog, Jasna Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije