! / DF: Krivično goniti Marinka Čavaru zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH

08. 10. 2020. u 10:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 133

Najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija, veoma jasno govori o potrebi provođenja reforme pravosuđa, i to na način da se kao ulazni podatak, koriste rezultati rada ili uspjesi svih onih koji pretendiraju na pozicije u pravosudnom sistemu, naveli su u saopćenju iz Demokratske fronte.

Ostatak saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Međutim, Izvještaj Evropske komisije posebno skreće pažnju na nepopunjenost Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, i jasno označava glavnog i odgovornog krivca za takvo stanje.

Naime, direktnu odgovornost i krivicu za nepopunjavanje Ustavnog suda FBiH, koji inače broji devet (9) sudaca, od kojih je u trenutnom mandatu njih samo pet (5), prema Izvještaju Evropske komisije snosi aktuelni predsjednik FBiH, Marinko Čavara (HDZ BiH).

Izvještaj Evropske komisije je jasno utvrdio odgovornost Čavare, koji kao predsjednik FBiH nije dostavio listu uspješnih kandidata za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju svoju saglasnost trebaju dati dvoje potpredsjednika Federacije.

Marinko Čavara - undefined

Foto: Fena : Marinko Čavara

Čavara, kao što je poznato, mimo zakona, i po nalogu Dragana Čovića već godinama to odbija da uradi.

S obzirom da agonija oko imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH traje već godinama, a sve zbog stranačkih i potpuno izvan evropskih interesa HDZ-a BiH, temeljem Izvještaja Evropske komisije postavlja se pitanje, do kada će ovakvo ponašanje tolerisati i sam šef Delegacije EU u BiH?

DF smatra da Čavara zbog svega navedenog u Izvještaju Evropske komisije mora krivično odgovarati"; naveli su iz Demokratske fronte.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)