Devet miliona za pomoć borcima

Radiosarajevo.ba
Devet miliona za pomoć borcima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Salko Bukvarević

Borcima u FBiH u narednom periodu iz bužeta FBiH bit će isplaćeno devet miliona maraka za rješavanje statusnih pitanja iove kategorije bh. društva.

Ovu informaciju potvrdio je i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

"Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti demobilisani branioci i bračni partneri umrlih demobilisanih branilaca, ratni vojni invalidi 100 posto prve grupa (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih branilaca i djeca bez oba roditelja koji nemaju druga mjesečna primanja, maloljetni borci, te dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja“, pojasnio je Bukvarević.

Dodao je da će javni poziv biti raspisan do 1. decembra, ili najkasnije 1. decembra, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana i putem službene web stranice.

"Nakon objave javnog poziva aplikanti će imati rok od 15 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije koju će predavati u grupama za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze gdje će moći preuzeti i potrebne obrasce. Ukupan iznos za ovu namjenu je devet miliona KM a visina pojedinačnih isplata ovisit će od ukupnog broja aplikanata koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu“, naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila je i Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za sljedeću godinu s kojim Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ima odličnu saradnju.

„Prilikom preuzimanja ovog mandata na birou je bilo 6.700 djece šehida i poginulih boraca. Kroz programe sa Zavodom smo više od 3.000 djece zaposlili tokom protekle tri godine. Očekujemo da će se taj trend nastaviti kako bi se sva djeca šehida i poginulih boraca mogla zaposliti i živiti od svog rada“, istakao je Bukvarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije