Detalji vakcinacije u Zetre: Koga su vratili, a ko je ipak dočekao svoj trenutak spasa?

6
Radiosarajevo.ba
Detalji vakcinacije u Zetre: Koga su vratili, a ko je ipak dočekao svoj trenutak spasa?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Veliki redovi ispred Zetre

Vrata sarajevske dvorane Zetra jutros su tačno u 8 sati bila otvorena za građane Sarajeva koji su već od ranih jutarnjih sati stigli po svoju prvu dozu vakcine. Iako su prethodni put kada je organizovana vakcinacije za građane iznad 75 mogli da se vakcinišu i oni mlađi, ovaj put pravila su bila mnogo rigoroznija.

Jedni su došli po pozivu, drugi pak po svom nahođenju jer su bili stariji od 75, a treći su „igrali na sreću“. Međutim, iako su izgubili vrijeme čekajući u redu, građane koji nisu imali punih 75 godina, vraćali su sa ulaza. I nastajalo je negodovanje, no nije bilo popuštanja.

Tako se svakih pet minuta mogla čuti rečenica: "Žao mi je gospodine, ali ne možete ući, takva su pravila".

S druge strane, oni koji su imali 75 i više, po brzom postupku su završavali vakcinaciju. Onim nemoćnima koji su jedva stajali na nogama, volonteri Crvenog križa brzo su priskakali u pomoć s kolicima ili stolicom. Još jedna stvar je među građanima pred Zerom stvarala pometnju. Mnogi od njih mislili su kako će danas primiti Pfizer vakcinu, pa su se razočarano vraćali kući kada su shvatili da danas ipak mogu primiti samo kineski Sinopharm. No, bilo je i onih kojima je bilo svejedno koju će vakcinu dobiti, samo da se vakcinišu. Bilo kako bilo, osigurano je dodatnih 5.000 doza vakcina.

Veliki redovi ispred Zetre - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je uputio pozive građanima za vakcinaciju i to: starijim od 75 godina, hemodijaliziranim i transplantiranim pacijentima, a zatim i odraslim pacijentima sa Down sindromom, hroničnim pacijentima i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.

Podsjetimo, u prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina. Tada je u Zetri vakcinisano dnevno između 1.500 i 1.700 osoba, pri čemu su građani bili izuzetno zadovoljni organizacijom.

Veliki redovi ispred Zetre - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo

Kako je ranije najavljeno, danas će biti potpisan i sporazum između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, Doma zdravlja KS-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za primjenu vakcina doniranih od Republike Turske, a temeljem kojeg će Kanton Sarajevo provoditi imunizaciju uposlenih u ovom ministarstvu, te sigurnosnim agencijama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije