Detalji sa današnjeg suđenja Selmi Cikotiću: Koja je firma dobila dozvolu za izvoz municije i raketa

2
BIRN - Detektor.ba
Detalji sa današnjeg suđenja Selmi Cikotiću: Koja je firma dobila dozvolu za izvoz municije i raketa
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Selma Cikotic dolazi na Sud BiH

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je danas na suđenju Selmi Cikotiću - aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja, kojom je oštećen državni budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka - potvrdio da je firma TRZ Hadžići tokom 2010. godine dobila dozvole za izvoz municije i raketa.

Svjedok Dragiša Mekić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naveo je kako u okviru svog posla koordinira procese izdavanja dozvola, vojne opreme i oružja.

On je kazao kako su mu poznati ugovori Ministarstva odbrane BiH i firme Scout iz Zagreba u pogledu prodaje naoružanja i vojne opreme.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Suđenje ministru Cikotiću: SIPA  u ugovorima uočila elemente krivičnog djela

Suđenje ministru Cikotiću: SIPA u ugovorima uočila elemente krivičnog djela

Kako je Mekić kazao, firma Scout se nije direktno obraćala za dozvole za izvoz, budući da prema zakonima u BiH za ovaj posao se može obratiti samo registrovano pravno lice u BiH, navodeći da su se kao posrednici Scouta javljali Unis, Unis Group, te TRZ Hadžići.

Mekić je potvrdio da je 16. januara 2010. godine izdata dozvola TRZ-u za izvoz municije od dva miliona komada.

Pojasnio je kako se za dobijanje dozvole treba ispoštovati procedura, pri čemu registrovani izvoznik dostavlja dokumentaciju Ministarstvu vanjske trgovine.

"Sva dokumentacija koja dođe, kopira se i dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane", kazao je Mekić, navodeći kako Ministarstvo vanjske trgovine od drugih ministarstava mora dobiti saglasnost za izdavanje dozvole, piše BIRN-Detektor.ba.

Svjedok je kazao da mu je poznato da je 3. augusta 2010. godine izdata dozvola TRZ-u za izvoz 20.000 raketa, navodeći da se postupak vodio isto.

Na pitanje Odbrane, da li se ugovor može realizirati bez dozvole Ministarstva vanjske trgovine, svjedok je kazao da ne može. Na dodatno pitanje tužioca Mladena Fortule da li se Ministarstvo bavi realizacijom ugovora, pojasnio je kako "mi dajemo dozvolu da se nešto izveze".

Selmo Cikotić stigao na Sud BiH, počinje mu suđenje za zloupotrebu položaja

Selmo Cikotić stigao na Sud BiH, počinje mu suđenje za zloupotrebu položaja

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi Scout iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Svjedokinja Željka Klobučar, koja je od 2008. do 2012. godine radila u Pravobranilaštvu BiH, kazala je da se sjeća da je kao pravobraniteljica dala mišljenje na Ugovor o prodaji oružja između Ministarstva odbrane i firme Scout.

"Pravobranilaštvo štiti imovinu i imovinske interese BiH i jedna od zadaća je davanje mišljenja na ugovore preko 10.000 konvertibilnih maraka", kazala je Klobučar navodeći kako se, po zahtjevu Ministarstva odbrane, gledalo da li aneks ugovora ima sve elemente sukladno Zakonu o obligacionim odnosima.

Ona je navela da su, koliko se sjeća, svi formalni elementi – koje traži Zakon o obligacionim odnosima – opravdani, navodeći kako se sjeća da je bilo navedeno da se cijena ne mijenja u odnosu na ugovor.

Tužilaštvo BiH objavilo detalje optužnice protiv Selme Cikotića

Tužilaštvo BiH objavilo detalje optužnice protiv Selme Cikotića

Na pitanje tužioca da li je bilo moguće da Pravobranilaštvo 6. septembra 2010. godine izda mišljenje, ako je Ministarstvo odbrane zahtjev dostavilo 3. septembra 2010. godine, Klobučar je navela kako to nije neuobičajeno.

"Ako je punomoćnik vidio da može izdati pozitivno mišljenje, moguće da je pripremio i da sam ja potpisala", kazala je.

Prije suđenja je održana statusna konferencija na kojoj su stranke obaviještene da je u Vijeću, umjesto sutkinje Džemile Begović, sudija Mirsad Strika.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije