Tužilaštvo BiH objavilo detalje optužnice protiv Selme Cikotića

4
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH objavilo detalje optužnice protiv Selme Cikotića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Selmo Cikotić

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Selme Cikotića rođenog 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, državljanina BiH.

"Optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra, tako što je na nezakonit način, pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću „Scout“ d.o.o.. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona КM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

"Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Кrivičnog zakona BiH", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije