Ministar sigurnosti Selmo Cikotić danas u kampu Lipa

2
Radiosarajevo.ba
Ministar sigurnosti Selmo Cikotić danas u kampu Lipa
Foto: uskinfo.ba / Migranti u Bihaću

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas bi, prema zvaničnim najavama, trebao sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direkorom Službe za poslove sa strancma Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima Delegacije EU i IOM-a posjetiti migrantski kamp Lipa kod Bihaća.

Prema najavi, obići će šatorsko naselje koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH za smještaj migranata koji se nalaze na ovoj lokaciji u 12 sati.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler jučer je rekao da je ovakva situacija neprihvatljiva.

"Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU", kazao je Sattler.

Navedeno je da osnovni uslovi za sklonište migranata moraju biti osigurani, poput priključaka na električnu energiju i vodu.

Pozvane su vlasti BiH da što prije osiguraju u potpunosti opremljen kamp na lokaciji u Lipi.

Napomenuli su i da je dostupna finansijska podrška koju su obezbijedili.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji.

Vijeće ministara BiH je prije nekoliko dana donijelo odluku da se migranti premjeste u Biru.

Međutim, vlasti Bihaća i građani to ne dozvoljavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije