Oružane snage će montirati šatore u kampu Lipa da bi se zbrinuli migranti

4
Radiosarajevo.ba
Oružane snage će montirati šatore u kampu Lipa da bi se zbrinuli migranti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izmještanje migranata iz kampa Lipa

Sukladno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage BiH će 1, januara početi montirati vojne šatore u kampu Lipa kod Bihaća, a u kojima bi trebali biti smješteni migranti.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane BiH, Oružane snage su već pristupile pripremi vojnih šatora te će se sutradan ujutru uputiti ka kampu Lipa radi montiranja. 

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora danas je, kako su naveli, Ministarstvo sigurnosti u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu odbrane koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu, kao vrhovnom zapovijedniku.

Predsjedništvo je ovaj zahtjev odobrilo. Oružane snage će na ovaj način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini. 

"Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, Oružane snage se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo, na dobrobit građana cijele zemlje", saopćili su iz Ministarstva odbrane. 

Podsjetimo, 500 migranata koji su iz kampa Lipa kod Bihaća trebali biti premješteni na novu lokaciju su ipak ostali na ovom mjestu. Autobusi kojima su u utorak, 29. decembra trebali biti transportovani su prazni napustili Bihać. 

Prijedlog ministra sigurnosti Selme Cikotića je bio da budu premješteni na Bradinu, mjesto na sjeveru Općine Konjic, no pobunili su se mještani.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije