Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM

5
Radiosarajevo.ba
Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM
Foto: Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom / Akcija na Bjelašnici

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u četvrtak, 29. augusta su uz asistenciju Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine - Centra  sudske  policije u Kantonu Sarajevo i policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo – Policijske uprave Trnovo preuzeli skupocjene nekretnine na Bjelašnici, općina Trnovo.

Ove nekretnine je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem broj: 09 0 K 046598 24 Kpp 30 od 23.08.2024. godine privremeno oduzeo od osumnjičenih lica u cilju osiguranja oduzimanja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena počinjenim krivičnim djelima "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "pranje novca" i "udruživanje radi činjenja krivičnih djela" u iznosu od oko 3.000.000,00 KM, te povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje.

Radi se o pet apartmana, i to: apartman broj 14 - novčane vrijednosti u iznosu 160.931,00 KM, apartman broj:17 novčane -  vrijednosti u iznosu od 283.753,00 KM, apartman broj: 25 - novčane vrijednosti u iznosu od 212.000,00 KM i apartmane broj: 32 i 33 - novčane vrijednosti u iznosu od 414.00,00 KM, kao i jednog parking mjesta i ostave u vrijednosti od 57.054,00 KM.

Jedan od najtraženijih bjegunaca koji je uhapšen na Jahorini pušten iz pritvora

Jedan od najtraženijih bjegunaca koji je uhapšen na Jahorini pušten iz pritvora

Kako se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će poduzeti sve potrebne mjere s ciljem očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

"Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima, istakao je Emir Bašić, v.d. direktora FAZUOI.

U toku velika akcija na Bjelašnici: Plijeni se imovina Ibre Berila i ostalih

U toku velika akcija na Bjelašnici: Plijeni se imovina Ibre Berila i ostalih

Podsjećamo, u sklopu akcije "Incitat" uhapšeni su načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, biznismen Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović.

Svi osumnjičeni suočavaju se s optužbama za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, uključujući zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Istražni postupak obuhvata sistemsku korupciju u sektoru gradnje i pranje novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije