Deset osoba iz Jajca i okoline završili obuku za CNC operatere i mehatroničare

Promotivni tekst
Deset osoba iz Jajca i okoline završili obuku za CNC operatere i mehatroničare
Foto: Promocija / Ermin Burić
U BiH definitivno ima posla za sve, samo je potrebna edukacija.

Osamnaestogodišnji Ermin Burić iz općine Jajce, jedan je od deset mladih osoba koje su početkom godine uspješno završili obuku za CNC operatere i mehatroničare, organizovanu u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih, a koji se odmah i zaposlio. Nedugo nakon završetka obuke, Ermin je na probnom radu u kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija. Za njega je ovo prvo radno iskustvo a dodatna edukacija mu je direktno pomogla u tome.

A zaposlenje i ekonomska neovisnost su ono o čemu sanjaju i mnogi Erminovi vršnjaci, koji zbog ekonomske situacije i nedostatka prilika napuštaju Jajce i regiju, te u potrazi za poslom i boljim uslovima života odlaze u veće gradove ili van BiH, dok čak 55% mladih u našoj zemlji traga za poslom, prema podacima Svjetske banke iz 2017. god.

Međutim, Ermin je među onima koji žele ostati u BiH, pa je u potragu za poslom i svoje usavršavanje uložio dodatni trud. Krajem prošle godine, zajedno s još devet mladih osoba iz Jajca i okoline, pohađao je obuku za mehatroničare i CNC operatere, koja je za njih organizovana na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci. Obuku je organizovala kompanija Kolektiv - Posao.ba, u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih i u saradnji s Općinom Jajce.

Ermin, koji je završio Srednju strukovnu školu u Jajcu, želio je uz dodatnu edukaciju i praktičnu primjenu naučenog biti konkurentniji na tržištu rada: „Obuka mi je dosta pomogla u zapošljavanju. Kada sam se prijavio za posao s diplomom certificiranog mehatroničara, ubrzo nakon toga sam dobio i poziv na probni rad. Trenutno radim sve vrste poslova u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i svaki dan učim nešto novo“, kaže Ermin, koji je bio najmlađi među kandidatima koji su pohađali obuku.  

Ermin ima savjet za mlade koji su u potrazi za poslom, i tvrdi da to što nemaju radnog iskustva ne treba da ih obeshrabri: „U CV-u koji šaljete poslodavcima, bitno je istaći vaše vještine, zatim istaći smjer za koji ste se opredijelili, kao i to koje vas radno mjesto zanima i zbog čega. Mladima koji nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za poslom, preporučujem da se dalje usavršavaju i da budu uporni u onome što žele.“

Marko Lončarević iz Agencije Posao.ba, koji je radio na selekciji osoba za učešće u ovoj obuci, kaže da je interes za ovaj vid edukacije bio zaista veliki i da među pristiglim prijavama nije bilo jednostavno odabrati samo deset kandidata, odnosno četiri mehatroničara i šest CNC operatera, koliko je bilo predviđeno za obuku.

„Nastojali smo da odaberemo kandidate koji su zaista motivisani za rad u ovim oblastima, jer je krajnji cilj obuke njihovo zapošljavanje. Pošto se radi o profilima koji su dosta traženi na tržištu rada, ova obuka će im biti od velike koristi. Ovo je samo jedan od primjera kako se lokalne vlasti mogu aktivno uključiti i pružiti podršku u procesu zapošljavanja mladih.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije