Deset mjeseci od devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru: 'Još traje istraga, počinilaca nema'

2
Radiosarajevo.ba
Deset mjeseci od devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru: 'Još traje istraga, počinilaca nema'
Foto: Dragan Markovina / Partizansko groblje u Mostaru

Prošlo je deset mjeseci od sramnog čina devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru.

Podsjetimo, nepoznati vandali uništili su svih 700 ploča na groblju. Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar oglasili su se saopćenjem.

"Danas se navršilo deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema rezultata istrage. Još nema počinilaca. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina. Insistiramo da javnost redovno bude upoznata sa rezultatima istrage, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu.

Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage. po ko zna koji put podsjećamo, par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu je dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: 'MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju'. Onda je još ponovio: 'Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde', te je dodao: MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao.

Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer deset mjeseci šutnje je previše. 

Vandali otišli korak dalje: Uništeno svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru

Vandali otišli korak dalje: Uništeno svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru

Ako uz sve ovo stavimo činjenicu da je juče, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među 7 najugroženijih baština 2023 u Evropi onda je jasno da je sa ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Evropa, ali i cijeli svijet.

Ko to u Mostaru želi da ovakve slike o nama idu u svijet", poručili su iz UABNOR Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije