Partizansko spomen-groblje u Mostaru među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi

2
Radiosarajevo.ba
Partizansko spomen-groblje u Mostaru među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi
Fena / Partizansko spomen-groblje u Mostaru

Partizansko spomen-groblje u Mostaru ušlo je u uži izbor među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi.

"Popis od 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi objavili su Europa Nostra – europski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Europske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa 7 najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini", saopćeno je iz Europa Nostre.

Pored Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, na popisu su se još našli Željeznička stanica Kortrijk u Belgiji, Posjed i Kraljevski muzej Mariemont, Morlanwelz u Belgiji, Tvrđava Tchakvinji, Zugdidi u Gruziji, Kompleks kuća časnih sestara, bivše moravsko naselje u Kleinwelki u Njemačkoj, zatim Vila ("Konaki") Gidasa, Aleksandrija u Grčkoj, Muzej Herman Ottó, Miskolc u Mađarskoj, Memento Park, Budimpešta u Mađarskoj, Kulturni pejzaž Paštrovske gore u Crnoj Gori, Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići u Crnoj Gori te Bistričke vodenice, Petrovac na Mlavi u Srbiji.

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

U saopćenju se navodi kako je odabir izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju.

"Razina angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocijenjeni su kao ključne dodatne vrijednosti. Drugi kriterij odabira bio je potencijal ovih mjesta da djeluju kao katalizator održivog razvoja i kao sredstvo za promoviranje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija", dodaje se.

Pola godine od rušilačkog pohoda na Partizansko groblje u Mostaru: Vode li tragovi do nedodirljivih?

Pola godine od rušilačkog pohoda na Partizansko groblje u Mostaru: Vode li tragovi do nedodirljivih?

Uži izbor 11 ugroženih lokaliteta kulturne baštine napravilo je međunarodno Savjetodavno vijeće koje se sastoji od stručnjaka iz domena povijesti, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i financija.

Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnijele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra iz cijele Europe, kao i organizacije članice Europske alijanse za kulturnu baštinu.

Za Program 7 najugroženijih za 2023. godinu Partizansko spomen-groblje je nominirala IDEAA Mostar uz podršku gradonačelnika Mostara, Galerije DESSA i Europa Nostra Srbija.

Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2023. godinu bit će objavljena u aprilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije