Derek Chollet naredne sedmice stiže u Sarajevo

4
Radiosarajevo.ba
Derek Chollet naredne sedmice stiže u Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Derek Chollet

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet naredne sedmice stiže u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Prema prvim informacijama, Derek Chollet bi u ponedjeljak trebao doći u Sarajevo i bio bi drugi visoki zvaničnik iz SAD koji za kratko vrijeme stiže u posjetu našoj zemlji.

U ovom trenutku u BiH se nalazi specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabriel Escobar, koji je već obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, opozicijom u RS i predsjednikom Narodne skupštine RS, kao i poslovnom zajednicom i mladim aktivistima.

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

Podsjetimo, Chollet je još u aprilu pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je potvrdio poruku državnog sekretara Antonyja Blinkena, ističući snažnu podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Savjetnik Chollet je tada naglasio da bh. lideri moraju ispuniti svoje ciljeve kad je riječ o važnim reformama.

"Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, je ono što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast", navodi se u saopćenju Ambasade u vezi s pozivom savjetnika Cholleta bh. liderima.

Još nije precizirano s kim će Chollet razgovarati u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije