Zvizdić i Vučić održali sastanak: O Titu, putevima, ekonomiji...

Radiosarajevo.ba
Zvizdić i Vučić održali sastanak: O Titu, putevima, ekonomiji...
Aleksandar Vučić samo dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Srbiji stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, ali još uvijek u funkciji premijera Srbije.

On jučer i danas boravi u Mostaru, gdje se sastao sa brojnim zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, te sa Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore.

Ovog puta, povod posjete Vučića Bosni Hercegovini jeste otvaranje Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, a novi predsjednik Srbije ovu priliku iskoristio je kako bi se sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

"Imali smo konkretan i otvoren razgovor, tačnije imali smo neke teme koje su zajedničke za sve u regionu. Između ostalog i Agrokor, kako da rješavamo te probleme i van Hrvatske. Sa druge strane rekao bih da smo pričali o svim važnim pitanjima i naša zajednička ideja je da razgovaramo o svakovrsnom povezivanju u regionu, jer kada se povezujete infrastrukturno povezujete ljude, nije to samo komad betona. Možda su o Titu govorili ovako ili onako, ali normalno da bravar nije bio nimalo glup kada je pravio prugu Šamac - Sarajevo. To je činio da poveže ljude, da rade zajedno i da se približe jedni drugima", kazao je Vučić ovom prilikom, te dodao da su mir i stabilnost itekako važni za cjelokupan region.

On je dodao i da je Balkan ustvari sistem spojenih posuda, te je kreiranje zajedničkog tržišta itekako važan korak ka razvitku ekonomije u cijeloj regiji.

"Razgovori su bili konstruktivni i fokusirali smo se potpuno na dalje unapređenje regionalne saradnje, tačnije na ekonomske i infrastrukturne projekte, koji će značiti brži protok roba i ljudi, koji će značiti dalje jačanje ekonomske saradnje Srbije i BiH. Naravno najveći fokus dat je na cestovnu infrastrukturu, te vjerujem da ćemo u budućnosti organizirati brojne sastanke u vezi s tim. I ono naravno što je najvažnije jeste da smo ponovoli opredjeljenje da aktivno djelujemo na očuvanju mira i stabilnosti u cijelom regionu, te smo sigurni da će takva situacija biti budućnost našeg regiona, zajedno sa ekonomskim razvojem", zaključio je Zvizdić, govoreći o sastanku sa novim predsjednikom Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije