Denis Zvizdić: 'Došlo je do potpunog zastoja na europskom putu BiH, Dodikova politika antibosanska'

8
Radiosarajevo.ba
Denis Zvizdić: 'Došlo je do potpunog zastoja na europskom putu BiH,  Dodikova politika antibosanska'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović

Politička situacija na državnom nivou je vrlo kompleksna. Složena je posebno zbog odustajanja od evropskih integracija od strane predsjednika manjeg bh. entiteta Rs Milorada Dodika, izjavio je za BHRT dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, ocijenivši Dodikove poteze antievropskim.

Istakao je kako je situacija stabilnija na nižim nivoima vlasti, kao što je Federacija Bosne i Hercegovine i neki kantoni, dok su odnosi na državnom nivou, prema riječima Zvizdića sve lošiji.

"Došlo je do potpunog zastoja na evropskom putu BiH. Dinamika koja je dostignuta u ovom trenutku je sve sporija i sporija...", istakao je Zvizdić.

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

Komentarisao je i odnose u vladajućoj većini na državnom nivou, rekavši kako smatra da ova koalicija teško može ispuniti sve ciljeve postavljene na početku mandata.

"Nažalost, vraćamo se ponovo na reciklirane teme, pokušava se izrvšiti revizija historijskih činjenica, ne priznaju se presude najviših instanci, međunarodnih sudova i potencira se fikcija da je Rs država i na bazi toga se održava ambijent u Rs koji je stalna priprema za predstojeće izbore", naveo je Zvizdić.

Pozitivnom je ocijenio odluku Centralne izborne komisije BiH o priznavanju "spornog listića" liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Rs.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"To je pozitivna vijest za demokratske procese.. Način odlučivanja u BiH ne treba da ima kontrolni paket.. Proces je išao u skladu sa procedurama. Ono gdje ja nisam optimista jeste način i postupak kako se provodi smo žrijebanje i preporučio bih PDP-u da otvori ne četvero, nego stotinu očiju. Nemam povjerenja u proces žrijebanja", naglasio je Zvizdić.

Osvrnuo se i na isti stav pozicije i opozicije u Rspo pitanju nekih tema, poput evropskih i NATO integracija.

"To je uteg na nogama opozicije koja nije u stanju da istrči trku. Opozicija se čvršće bori protiv svih iracionalnih ideja gospodina Dodika i vladajuće većine. Postaju više otporni na politiku koju promoviše Dodik, ali nemaju dovoljno hrabrosti da čvrsto stanu iza demokratskih načela i principa koje vladaju u zapadnim zemljama, da oni budu ti koji će krenuti sa katarzom koja bi savim sigurno promijenila i situaciju u BiH i omogućila procese ozbiljne saradnje i pomirenja", smatra Zvizdić.

Poručio je kako se nada da će opozicija u RS tokom predstojeće predizborne kampanje pokazati iskrenu opredjeljenost za demokratsku BiH, vladavinu prava, te evropske integracije.

"...Da će apsolutno biti protiv svega onoga što promoviše gospodin Dodik, a to su antibosanski i antievropski procesi", rekao je Zvizdić.

Govorio je i o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ocijenivši kako su Rs, a posebno Srbija, napravile greška u svom postupanju prema Rezoluciji, te da je to bila dobra prilika da se započne proces pomirenja i dobre saradnje u regionu, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije