Denis Bećirović: Zahvaljujući antifašistima Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost!

1
AA
Denis Bećirović: Zahvaljujući antifašistima Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, 25. novembar 2023

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović čestitao je građankama i građanima BiH Dan državnosti i istakao kako svi ljudi u zemlji mogu i trebaju biti ponosni na svoju domovinu.

On je nakon polaganja cvijeća na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića govorio o važnosti ovog dana, ali i tome šta bi on trebao predstavljati budućim generacijama.

"ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji nam govori da ni u budućnosti izlaz nije u svađama, prepirkama i mržnji već u saradnji, dijalogu i zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija političkih djelatnika koji će ovu zemlju čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve velike događaje iz naše prošlosti", poručio je Bećirović.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Kazao je da je "ZAVNOBiH bio prekretnica u kompletnoj historiji BiH.

"ZAVNOBiH je bio velika prekretnica, a alternativa ZAVNOBIH-u bila je dva mjeseca poslije, bio je to ravnogorski četnički kongres i da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH, ideja ravnopravnosti svih građana i naroda, pobijedila bi četnička koncepcija, koja je predviđala stvaranje velike Srbije. Na svu sreću, zahvaljujući antifašistima BiH je obnovila svoju državnost", istakao je Bećirović.

Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Dodao je da nije tačno da BiH nema kontinuitet i da čak ni Dayton nije mogao da uništi temelje ZAVNOBiH-a.

"ZAVNOBIH je priznao granice historijske granice BiH, a Dayton to potvrdio. ZAVNOBIH je proklamovao ravnopravnost svih građana i naroda, ali i u ovom Ustavu je to proklamovano.Treba imati svoj višestoljetni kontinuitet, svi mi u BiH, bez razlike na entičku, vjersku i drugu pripadnost možemo biti ponosni na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu".

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine! 🇧🇦

Posted by Dr. Denis Bećirović on Saturday, November 25, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije