Denis Bećirović se sastao sa predstavnicima Bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj

3
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović se sastao sa predstavnicima Bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj
Foto: Predsjedništvo BiH / Bećirović sa predstavnicima Bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu

Tokom boravka u Zagrebu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je sastanak sa predstavnicima Bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Delegaciju su činili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Grada Zagreba Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke županije i član Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Adis Keranović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Salih Huremović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Karlovačke županije Azim Durmić i glavni urednik Novog glasa - Središnjeg informativnog portala Bošnjaka u Hrvatskoj Sead Alić.

Razgovarano je o položaju i statusu Bošnjaka u Hrvatskoj. Člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića informisali su o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci i mogućnostima unapređenja njihovog političkog statusa u Hrvatskoj.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Sagovornici su naglasili da unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske i poboljšanje bilateralne saradnje dvije zemlje mogu doprinijeti i boljem položaju Bošnjačke nacionalne manjine. Konstatovano je kako je važno i za Bošnjake u Republici Hrvatskoj da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Zagrebu i sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

Bećirović sa zagrebačkim muftijom
Foto: Predsjedništvo BiH: Bećirović sa zagrebačkim muftijom

Bećirović je naglasio kako nastoji relaksirati odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da je sa najvišim zvaničnicima Hrvatske razgovarao o unapređenju odnosa dvije zemlje i poboljšanju bilateralne saradnje.

Denis Bećirović sa Andrejom Plenkovićem u Zagrebu: 'BiH je mjesto u EU i NATO'

Denis Bećirović sa Andrejom Plenkovićem u Zagrebu: 'BiH je mjesto u EU i NATO'

Denis Bećirović i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović konstatovali su da se odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

U sastavu delegacije Mešihata, sastanku su prisustvovali član Mešihata i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić, sekretar Mešihata i predsjednik IOM-a Zagreb Nermin Botonjić, rukovodilac Centra za certifikovanje halal kvalitete Aldin Dugonjić, član Mešihata Irhad Meheljić i član Sabora IZ u Hrvatskoj Muhamed Mandžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije